Un NOU bilanț al victimelor exploziei din Beirut

  • 05 August 2020 18:34
Un NOU bilanț al victimelor exploziei din Beirut

Cel puțin 113 persoane au murit în urma exploziilor devastatoare de marți din portul Beirut și zeci au fost date dispărute, potrivit unui nou bilanț anunțat miercuri de ministrul sănătății, Hamad Hassan, relatează AFP, potrivit Agerpres.


Puternicele deflagrații de marți seară s-au soldat și cu 4.000 de răniți. "Există încă, cu siguranță, victime sub dărâmături și primim zeci de apeluri legate de dispăruți", a declarat el presei, pe marginea unei reuniuni a guvernului. 

Guvernul libanez a decretat miercuri stare de urgență timp de două săptămâni în orașul Beirut, a doua zi după exploziile de proporții din portul orașului care au provocat pagube fără precedent în capitală, relatează AFP. 

Primele elemente ale anchetei privind explozia devastatoare produsă marți în portul din Beirut pun în discuție ani de neglijență și lipsă de măsuri în pofida prezenței într-un depozit de aici a mii de tone dintr-un produs chimic extrem de exploziv, relatează miercuri Reuters, citând surse apropiate anchetei.

UPDATE ORA 15.25 Explozii la Beirut: Macron efectuează joi o vizită în Liban pentru a se întâlni cu "toți actorii politici"

Emmanuel Macron se va deplasa joi în Liban pentru "a se întâlni cu toți actorii politici" după exploziile care au devastat Beirutul și care s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și mii de răniți, a anunțat președinția franceză, citată de AFP.

UPDATE ORA 15.15 Explozii la Beirut: State ale UE vor trimite în Liban circa o sută de pompieri

State ale Uniunii Europene vor trimite în Liban, prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, circa o sută de pompieri care vor contribui la operațiunile de căutare și salvare la Beirut, oraș devastat marți de o explozie masivă produsă într-un depozit de nitrat de amoniu în port, transmite AFP.

UPDATE ORA 14.01 Explozii la Beirut: O agenție specializată a ONU va analiza deflagrațiile din capitala Libanului

Organizația Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenție specializată a ONU, analizează datele exploziei de proporții produse marți la Beirut, care a provocat peste 100 de morți în capitala Libanului și care a fost înregistrată de mai multe stații de măsurare din cadrul rețelei internaționale de care dispune agenția, informează EFE.

* UPDATE ORA 13.13 Patriarhia Română - mesaj de compasiune pentru poporul libanez după exploziile din Beirut

Patriarhia Română a transmis, miercuri, un mesaj poporului libanez, în contextul exploziilor uriașe din Beirut, în care își exprimă "profunda compasiune și solidaritate cu toți cei afectați de catastrofă".

* UPDATE ORA 13.07 Explozii la Beirut: Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuințe; Libanul mai are grâne pentru circa o lună 

Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuințe după ce exploziile uriașe de marți, din portul din Beirut, au distrus numeroase clădiri, iar Libanul mai are rezerve de grâne pentru ''ceva mai puțin de o lună'', în condițiile în care deflagrațiile din capitală au distrus principalul siloz al țării.

Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPA


* UPDATE ORA 10.44 Un spital israelian se oferă să  îi trateze pe cei răniți de exploziile de la Beirut 

Directorul unui spital din nordul Israelului a făcut miercuri apel la autoritățile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a celor răniți de exploziile de marți, de la Beirut, transmite dpa.

Vorbind în arabă la postul de radio al armatei israeliene, doctorul Masad Brahoum, șeful Centrului Medical Galileea din Nahayira, a spus: ''Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat și va fi externat sănătos și întreg''.

 

* UPDATE ORA 10.20 Explozii la Beirut: Periculos, dar devenit indispensabil, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente industriale în lume

 

Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPA


Nitratul sau azotatul de amoniu, aflat la originea exploziilor de marți din capitala libaneză Beirut, se prezintă sub formă de praf sau granule albe, fără miros, și este utilizat în principal pentru producerea de îngrășăminte chimice. De-a lungul timpului, această substanță a provocat însă mai multe accidente industriale, între care cea din orașul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morți, informează AFP. 

* UPDATE ORA 09.32 Explozii la Beirut: A doua zi dimineața, printre ruine

A doua zi după cele două explozii care au ucis cel puțin 100 de oameni, capitala libaneză Beirut este un oraș devastat, cu zeci de mașini avariate pe șoseaua principală și cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa.

''E oribil... nu e ceva obișnuit'', spune un bărbat care mătură cioburile din fața apartamentului. Ca mulți alții, el a dormit fără ferestre.

ORA 09.02 Explozii la Beirut: Peste 100 de morți (Crucea Roșie libaneză)

Cele două explozii uriașe din portul din Beirut care au distrus marți cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți, a anunțat miercuri Crucea Roșie libaneză, informează AFP și Reuters.

Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPA


''Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite și peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările și operațiunile de salvare în zonele adiacente'', a adăugat organizația într-un comunicat de presă.
 

Foto: (c) tayyaraoun1 / EPA


Potrivit Reuters, șeful Crucii Roșii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături. Într-o declarație făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizația pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătății pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac față. AGERPRES/(AS - autori: Marius Hosu, Daniel Popescu, editori: Gabriela Ionescu, Mihaela Toth, Cătălin Alexandru, Florin Ștefan, editori online: Gabriela Badea, Adrian Dădârlat) 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău