Un nou apel de granturi a fost deschis pentru susținerea companiilor din R. Moldova cu potențial inovator și a startup-urilor tehnologice

  • 20 Octombrie 2023 15:41
Un nou apel de granturi a fost deschis pentru susținerea companiilor din R. Moldova cu potențial inovator și a startup-urilor tehnologice

Un nou apel de granturi a fost deschis pentru susținerea companiilor din Rep. Moldova cu potențial inovator și a startup-urilor tehnologice. Înscrierea la program, care va dura o lună și va începe din 1 noiembrie, se va face online prin completarea unui formular pe site-ul oda.md. Un acord de grant pentru susținerea financiară a proiectului a fost semnat între Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și Western NIS Enterprise Fund, un fond cu capital american, transmite Radio Chișinău.

Cu o sumă maximă de 500 de mii de lei, programul va acoperi cheltuielile în proporție de 80 la sută, cu o contribuție proprie a antreprenorului de 20%. Inovația și digitalizarea au capacitatea să se răsfrângă și să aducă o creșetere economică mai rapidă și în alte domenii, precum agricultură, transport sau ocrotirea sănătății, a subliniat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Intenționăm să susținem acea parte a economiei care are o capacitate de creștere accelerată, acea parte a economiei care poate să contribuie cu ceva nou, cu ceva ce nu există în economia noastră, or de asta avem nevoie, descoperirea a noi motoare de creștere, noi sectoare pe care să le dezvoltăm”, a spus Alaiba.

Pentru ediția din acest an, comparativ cu cea a anului trecut, se așteaptă o dublare a numărului de beneficiari, a spus directorul ODA, Dumitru Pîntea.

„Ne așteptăm la un număr de circa 20-30 de antreprenori, care vor obține granturi de până la aproape 10 milioane de lei, respectiv și volumul investițiilor în economie va fi mai mare, pentru că antreprenorii vin și cu contribuția proprie în cadrul acestor programe”, a declarat Pîntea.

Amintim că Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice a fost lansat în luna octombrie 2022 și este finanțat din bugetul de stat. În urma primului Apel de proiecte investiționale, au fost selectate 14 idei de afaceri inovatoare în domeniul digital sau tehnologic pentru a accesa o finanțare nerambursabilă de până la 500 de mii de lei. Ideile inovatoare susținute au vizat domeniile: telemedicină, turism, industrie prelucrătoare și servicii de reciclare a deșeurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău