Un nor de praf saharian ajunge deasupra României în noaptea de dumincă spre luni

  • 07 Februarie 2021 16:15
Un nor de praf saharian ajunge deasupra României în noaptea de dumincă spre luni

Meteorologii informează că, în noaptea de duminică spre luni, se vor înregistra depuneri de praf saharian în România, la început în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar în primele zile ale săptămânii viitoare și în restul României, scrie pe pagina oficială de Facebook, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), potrivit Agerpres.

"Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că, în perioada 6 - 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă. Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării", notează sursa citată.

Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut, când praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de polei, valabil până luni la ora 20:00 în opt județe din zona Moldovei, respectiv un Cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 județe din Transilvania, Oltenia și Banat, până luni, la ora 16:00.

În același timp, începând de duminică dimineața, la ora 10:00, și până marți, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău