Un mormânt de peste 4.400 de ani a fost descoperit în situl Saqqara din Egipt

  • 16 Decembrie 2018 13:00
Un mormânt de peste 4.400 de ani a fost descoperit în situl Saqqara din Egipt

Mormântul unui preot datând de acum 4.400 de ani a fost descoperit în situl din Saqqara, în apropiere de Cairo, de către o misiune arheologică egipteană, au anunțat sâmbătă autoritățile, scrie AFP.

Mormântul preotului numit Wahtye este datat din a V-a dinastie egipteană (între 2.500 și 2.300 î.e.n), în timpul domniei lui Neferirkare, potrivit ministrului Antichităților. 

Mormântul este "excepțional de bine conservat, colorat cu sculpturi la interior. El aparținea unui preot de rang înalt", a declarat, sâmbătă, ministrul Antichităților, Khaled el-Enany, în fața invitaților și a jurnaliștilor. Descoperirea conține în special "scene care îl înfățișează pe proprietarul mormântului cu mama sa, soția și familia, precum și nișe cu statui colorate ale defuncțului și ale familiei sale", precizează ministerul în comunicat. 

Un număr de 18 nișe și 24 de statui au fost descoperite, potrivit aceleiași surse, care a dezvăluit cã în partea de jos a mormântului se află alte 26 de nișe mai mici. 

În noiembrie, în acelați sit de la Saqqaa, autoritățile egiptene au anunțat descoperirea a șapte morminte, dintre care patru datează de peste 6.000 de ani. Arheologii au descoperit scarabei și pisici mumificate. 

Situl Saqqara, în sudul orașului Cairo, este o vastă necropolă în care se află celebra piramidă a faraonului Djeser, prima din epoca faronică egipteană. Acest monument, construit către anul 2.700 î.e.n. de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafața pământului, precizează News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău