Un monument din perioada interbelică distrus de sovietici va fi dezvelit în satul Palanca astăzi, 24 iulie

  • 24 Iulie 2022 09:12
Un monument din perioada interbelică distrus de sovietici va fi dezvelit în satul Palanca astăzi, 24 iulie

Un monument din perioada interbelică distrus de sovietici va fi dezvelit în satul Palanca, astăzi, 24 iulie, dată la care în România este marcată Ziua Poliției de Frontieră. Este vorba despre monumentul închinat grănicerului Dumitru C. Vieru, împușcat în noaptea de 12 spre 13 noiembrie 1932, de un grup de curieri sovietici, aflați pe malul drept al limanului Nistru, în timp ce patrula în apropiere de comuna Cetatea Albă. Este al cincilea monument închinat unor grăniceri români căzuți pe Nistru, reabilitat în Rep. Moldova de către Asociația Monumentum, transmite Radio Chișinău.

Reabilitarea monumentului închinat grănicerului Dumitru C. Vieru,  care reprezintă o cruce cu o înălțime de patru metri, a fost posibilă datorită unei fotografii de epocă descoperită în revista românească Grănicerul.  Monumentul a fost instalat în curtea unei biserici care aparține Mitropoliei Basarabiei din satul Palanca, pentru că a fost imposibil de restabilit pe teritoriul actualei Ucraine, locul în care a fost ridicat inițial, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești ”Monumentum”.

 

”Partea superioară a monumentului, acea cruce din piatră de Cosăuți, este reprodusă exact după Ordinul Militar ”Mihai Viteazu” , cea mai înaltă distincție de război a României. Un pic mai jos au fost trecute inițialele grănicerului și istoricul monumentului iar baza piramidală, care a fost ridicat în anul 1933 din piatră de cetate albă, am reușit să identificăm piatră de aceeași esență cromatică, de aceeași culoare într-o carieră veche abandonată din satul Căplani, sat din apropierea satului Căplani din apropiere de Palanca, care de asemenea a făcut parte din Județul Cetatea Albă. ”

Potrivit lui Iulian Rusanovchi, în perioada 1918-1932, în Basarabia au fost uciși la datorie un număr de peste 800 de grăniceri. El susține că reabilitarea acestor monumente reprezintă un act de demnitate națională și de rescriere a istoriei autentice a estului României.

 

”Primul lucru pe care l-au făcut sovieticii când au intrat în Basarabia a fost închiderea bisericilor și distrugerea monumentelor și a cimitirelor care ne legau de trecut. Or, Nicolae Iorga spunea foarte frumos că : ”Un popor care nu-și cunoaște trecutul este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”. Noi încercăm să ne reaflăm trecutul, să reașezăm adevărul istoric la locul său și prin instalarea acestor pietre de memorie sau edificarea acestor monumente încercăm să punem o stavilă în calea uitării”.

Din 2010 până în prezent, Asociația Obștească ”Monumentum” a reabilitat circa 50 de monumente care au existat în stânga Prutului în perioada interbelică dar care au fost distruse de sovietici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău