Un miner african a devenit milionar după ce a vândut două fragmente de tanzanit

  • 25 Iunie 2020 17:36
Un miner african a devenit milionar după ce a vândut două fragmente de tanzanit

Un miner amator din Tanzania a devenit milionar după ce a descoperit două dintre cele mai mari fragmente de tanzanit - o piatră prețioasă - găsite vreodată în țara lui, pe care le-a vândut apoi Guvernului local, informează AFP joi, preluat de Agerpres.

Saniniu Kuryan Laizer, în vârstă de 52 de ani, a găsit cele două pietre prețioase, care cântăresc 9,27 kilograme respectiv 5,1 kilograme, în munții Mererani din nordul țării sale, într-o zonă pe care președintele tanzanian John Magufuli a decis să o închidă cu un zid în 2018, pentru a controla producția locală și a lupta cu exporturile ilegale de tanzanit.

Minerul a vândut cele două fragmente Guvernului tanzanian contra sumei de 7,7 miliarde de șilingi tanzanieni (2,9 milioane de euro).

Tanzanitul, o piatră prețioasă cu un colorit intens, în nuanțe de la bleu la violet, exportată mai ales în India, este exploatat doar în munții Mererani, în proximitatea vârfului Kilimandjaro.

Cu ocazia unei recepții organizate miercuri în orașul Manyara pentru a sărbători evenimentul, ministrul tanzanian al Minelor, Doto Biteko, a afirmat că aceste două pietre prețioase sunt cele mai mari descoperite vreodată în țara lui.

Minerul care le-a găsit a spus că dorește să folosească banii încasați pentru a contribui la dezvoltarea comunității sale. "Intenționez să construiesc un centru comercial în Arusha și o școală în apropiere de casa mea", a declarat Saniniu Kuryan Laizer.

Guvernul tanzanian a anunțat pe Twitter că pietrele prețioase vor fi conservate la Muzeul Național.

Atunci când armata a început în 2018 să ridice un zid lung de 24,4 kilometri în jurul minelor din Mererani, președintele Magufuli a dezvăluit că aproximativ 40% din producția națională de tanzanit era pierdută prin contrabandă.

După sosirea lui la putere la sfârșitul anului 2015, politicianul tanzanian s-a angajat într-o dispută dură cu marile companii de minerit străine care operează în Tanzania, acuzate că și-au subevaluat producția de aur, de diamante și mai ales de tanzanit, cauzând o pagubă la bugetul de stat de mai multe zeci de miliarde de dolari prin neplata taxelor și impozitelor datorate începând din 1998.

Un raport parlamentar publicat în septembrie 2017 explica că extracția de tanzanit aducea profit în principal operatorilor minieri și traficanților, o situație atribuită corupției din acest sector și contractelor nefavorabile.

Tanzania a introdus în 2017 o nouă legislație, care impune companiilor străine să plătească statului tanzanian 16% din acțiunile lor pentru fiecare proiect minier.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău