Un milion de euro per km, cost cu care o companie din Turcia va construi un drum în R.Moldova (Mold-Street)

  • 03 Februarie 2019 11:11
Un milion de euro per km, cost cu care o companie din Turcia va construi un drum în R.Moldova (Mold-Street)

Compania Metag Insaat Ticaret AS din Turcia a câștigat licitația pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare din raionul Cahul cu lungime de 18,29 kilometri. 

Contractul cu Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a fost semnat pe 31 ianuarie 2019, la ceremonie fiind prezent chiar Tayfun Sezgin KAYAȘ, președinte și manager general al Metag Insaat Tıcaret AS, transmite Mold-Street.

Turcii au avut cea mai bună ofertă

Contractul este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, pentru realizarea căruia, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar, potrivit ASD.

La tenderul pentru obținerea contractului au depus oferte companiile - Sinohydro Corporation Limited (China), Metag Insaat Ticaret A.S. (Turcia), Asocierea dintre companiile Automagistral-Pivden (Ucraina) și Sogut INS.A.S. (Turcia) și ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. (Turcia).

"Licitația s-a desfășurat în conformitate cu Regulile și Politicile de Achiziție ale BERD, ediția revizuită în octombrie 2014, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea Ofertanților, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor (resurse financiare disponibile, cifra de afaceri, etc), experiența în lucrări de construcție similare, capacitatea personalului și disponibilitatea echipamentului necesar executării lucrărilor", precizează ASD.

Decizia de atribuire a fost luată după un proces de evaluare ce a durat mai mult de două luni, iar oferta companiei Metag Insaat Ticaret A.S. din Turcia, "corespunde în mod substanțial cerințelor stabilite în Documentele de Licitație și care a demonstrat că deține capacitatea necesară pentru a începe și a desfășura corespunzător lucrările".

Condițiile generale utilizate pentru realizarea contractului sunt Condițiile Armonizate ale Băncilor elaborate de Federația Internațională ale Inginerilor Consultanți, versiunea FIDIC 2010.

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 36 luni și 24 luni pentru Perioada de Notificare a Defecțiunilor (perioada de garanție).

Un milion de euro pentru un kilometru de drum

Contractul prevede construcția unui nou sector de drum ce va ocoli satul Slobozia Mare și a unei intersecții la sfârșitul acestuia, ce se va conecta cu drumul existent M3 Chișinău-Giurgiulești. Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare va fi construit în două benzi a câte 3,5 metri fiecare iar lățimea acostamentelor va fi de 2,5 metri pe fiecare sens. Lungimea drumului va fi de 18,29 kilometri, iar costul lucrărilor - circa 18,28 milioane de euro (aproape 360 milioane lei.

Altfel spus costul este de un milion de euro pentru un kilometru.

În același timp Guvernul și ASD susțin că în cadrul proiectului Drumuri Bune construiesc drumuri la costuri de 20 ori mai mici - circa un milion de lei pentru un kilometru.

Pentru asigurarea controlului calității, pe parcursul execuției lucrărilor de construcție a sectorului de drum pe 3 septembrie 2018 a fost semnat contractul de supervizare a lucrărilor cu rol de ”Inginer” în cadrul contractului FIDIC cu compania IRD Engineering din Italia.

Anterior autoritățile au promis de mai multe ori că vor construi acest segment de drum. De exemplu construcția lui figura în planul pentru anii 2014-2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău