Un miliard de oameni vor suferi din cauza căldurii extreme dacă temperatura crește cu 2 grade la nivel global

  • 09 Noiembrie 2021 09:43
Un miliard de oameni vor suferi din cauza căldurii extreme dacă temperatura crește cu 2 grade la nivel global

Căldura extremă va afecta un miliard de oameni dacă temperatura la nivel global va crește cu două grade din cauza schimbărilor climatice, conform unei cercetări recente a Agenției Meteorologice Britanice pentru summit-ul climatic COP26, relatează The Guardian, potrivit DIGI24.ro.

Deși obiectivul COP26 este limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, delegații spun că încă este mult de lucrat până ce se va ajunge la un consens pentru atingerea acestui obiectiv, scrie sursa citată

Agenția Meteorologică Britanică își bazează cercetarea pe un coeficient care combină valorile de temperatură dar și de umiditate, ceea ce se numește „temperatura de bec umed”.

Când această temperatură depășește 35 de grade Celsius, corpul uman nu se mai poate răci de unul singur prin procese fiziologice precum transpirația, iar moartea survine chiar și la oameni sănătoși în cel mult șase ore de expunere.

Căldura extremă este cel mai evident rezultat al schimbărilor climatice, iar prezența ei în orașe în ultimele decenii s-a triplat. În vara lui 2020, mai mult de un sfert din populația SUA a suferit efectele căldurii extreme, cu simptome precum greață sau crampe.

Cel puțin 166.000 de oameni au murit din cauza căldurii pe tot globul în ultimele două decenii, conform OMS.

Citiți și: Barack Obama, discurs la COP26 despre pericolul schimbărilor climatice: „Nu ne putem permite să fim deznădăjduiți”

Țările tropicale, precum Brazilia, Etiopia și India sunt cele mai dur lovite de căldura extremă, unele dintre regiunile lor aflându-se în zona de limită a habitabilității umane – „hărțile ne arată regiunile lumii unde se estimează că va fi impactul cel mai grav. Totuși, toate regiunile lumii, inclusiv Europa, vor suferi de pe urma efectelor schimbărilor climatice”.

Cercetătorii avertizează cu privire la nivelul crescut al căldurii și umidității de mai mulți ani. Un studiu din 2015, de exemplu, arăta că zona Golfului, în Orientul Mijlociu, va trece prin valuri de căldură dincolo de limita care poate fi suportată de oameni dacă încălzirea globală nu este oprită.

Zona care va fi lovită cel mai puternic de căldura extremă în viitor este câmpia Chinei de nord, una dintre regiunile cele mai dens populate și o importantă sursă de hrană pentru această țară, se arată într-o cercetare din 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău