Un membru al Comisiei „Pre-Vetting” și-a depus demisia

  • 06 Octombrie 2023 15:07
Un membru al Comisiei „Pre-Vetting” și-a depus demisia

Vitalie Miron, membru al Comisiei „Pre-Vetting” din partea opoziției, a anunțat astăzi că a depus cererea de demisie, comunică MOLDPRES.

Acesta a precizat că este nedumerit de situația creată după ce Curtea Supremă de Justiție a admis mai multe contestații din partea candidaților nepromovați de comisie și a dispus reluarea procedurii de evaluare a acestora.

“Astfel, la această etapă pe de o parte există situația de fapt a candidaților, materializată prin deciziile Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării, iar pe de altă parte, prin deciziile CSJ, argumentele Comisiei au fost descalificate, iar aceasta din urmă de fapt fiind obligată să promoveze candidații. Oricine ar intra în esența lucrurilor, ar conștientiza că suntem în prezența unui absurd juridic, când luarea unei alte decizii ar însemna încălcarea prevederilor art. 120 din Constituția Republicii Moldova prin neexecutarea deciziilor CSJ, opțiune deloc admisibilă pentru mine”, a scris Miron pe pagina sa.

“Mecanismul legal nu a acordat Comisiei posibilitatea de a aprecia obiectiv și multiaspectual toți candidații”, a precizat acesta.

Comisia „Pre-Vetting” a fost creată la 4 aprilie 2022, în temeiul Legii nr. 26 din 10.03.2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Comisia de evaluare a integrității viitorilor lideri din justiție este alcătuită din șase membri, trei dintre care au fost numiți de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute, iar ceilalți trei au fost propuși de partenerii de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău