Un medicament utilizat împotriva virusului hepatitei C poate suprima replicarea SARS-CoV-2, atacând două proteine ale acestuia (studiu)

  • 10 Mai 2021 13:25
Un medicament utilizat împotriva virusului hepatitei C poate suprima replicarea SARS-CoV-2, atacând două proteine ale acestuia (studiu)

Un studiu internațional condus de cercetători din Hong Kong a relevat că Simeprevir, un medicament utilizat împotriva virusului hepatitei C, poate suprima în mod considerabil replicarea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, potrivit unui comunicat emis luni de Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK), relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

De la începutul anului 2020, cercetători de la CUHK și de la Universitatea din Hong Kong au colaborat cu peste 30 de oameni de știință din laboratoare locale și din alte țări pentru a căuta o substanță medicamentoasă eficientă pentru tratatarea COVID-19.

Folosind o combinație de tehnici din biochimie, biologie celulară și chimie computațională, echipa de cercetători a descoperit că Simeprevir poate ataca simultan două proteine virale importante care dețin un rol esențial în replicarea virală.

Simeprevir este până în prezent singurul medicament antiviral ce poate ataca mai mult de o proteină a virusului SARS-CoV-2, notează Xinhua.

Billy Wai Lung Ng, profesor la Facultatea de Medicină a CUHK, a declarat că Simeprevir este un agent antiviral utilizat în tratarea hepatitei C prin inhibarea activității proteazei virale, astfel încât să se suprime replicarea virală.

Michael Chi Wai Chan, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Medicină a HKU, a declarat că echipa de cercetători a evaluat efectul antiviral al Simeprevir împreună cu Remdesivir. Rezultatele au demonstrat că în cazul administrării a 3,3 ľM de Remdesivir și Simeprevir, efectul antiviral a crescut de peste 100 de ori în comparație cu administrarea doar a Remdesivir.

David Shu Cheong Hui, expert în pneumologie în cadrul CUHK, a declarat că studii recente au sugerat că vaccinurile și medicamentele existente ar putea să nu poată combate în mod eficient mutațiile emergente ale virusului.

''În plus, epidemiile recurente de coronavirus din ultimele două decenii sugerează că virusul poate deveni o problemă sanitară persistentă, care amenință sănătatea la nivel global. Prin urmare, este esențial să ne lărgim oferta terapeutică în pregătirea viitoarei pandemii de coronavirus'', a precizat Hui.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul internațional ACS Central Science.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău