Un medicament pentru prevenirea paraliziei în urma traumatismelor, testat cu succes pe șoareci

  • 12 Noiembrie 2021 10:32
Un medicament pentru prevenirea paraliziei în urma traumatismelor, testat cu succes pe șoareci

Un nou tip de medicament dezvoltat de o echipă de oameni de știință americani promovează regenerarea celulară și previne paralizia la șoarecii cu coloana vertebrală secționată, permițându-le să meargă după patru săptămâni de tratament, informează AFP, citat de AGERPRES.

Echipa de la Northwestern University care și-a publicat cercetarea în revista Science, joi, speră să prezinte tratamentul Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, anul viitor în vederea testării pe oameni.

''Obiectivul cercetării noastre a fost acela de a dezvolta o terapie transferabilă la om, care ar putea fi utilizată în spitale pentru a preveni paralizia victimelor unor traume majore sau care suferă de afecțiuni'', a declarat pentru AFP profesorul Samuel Stupp, conducătorul studiului.

Vindecarea paraliziei este de mult timp un obiectiv al medicinei și alte tratamente experimentale sunt în prezent studiate.

Cel experimentat de Samuel Stupp utilizează nanofibre pentru a imita structura ''matricei extracelulare'', o rețea de molecule care se dezvoltă în mod natural în zona țesutului celular.

Fiecare nanofibră, care este de 10.000 de ori mai subțire decât un fir de păr, este alcătuită din sute de mii de molecule numite peptide, care transmit semnale în vederea regenerării nervilor.

Terapia, care se prezintă sub formă de gel, a fost injectată în țesuturile din zona măduvei spinării șoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost secționată coloana vertebrală.

Cercetătorii au decis să aștepte 24 de ore, deoarece oamenii care suferă leziuni ale coloanei vertebrale în urma accidentelor de circulație, răni prin împușcătură sau alte traume, nu primesc de obicei tratament imediat.

Patru săptămâni mai târziu, șoarecii care au primit tratamentul mergeau aproape la fel de bine ca înainte. Cei care nu au primit tratamentul nu au mai putut să se deplaseze.

Șoarecii au fost apoi disecați pentru a se examina impactul terapiei la nivel celular, iar cercetătorii au constatat o ameliorare spectaculoasă a măduvei spinării la exemplarele care au beneficiat de tratament. Extensiile de neuroni secționate, numite axoni, s-au regenerat, iar țesutul cicatricial, care poate reprezenta un obstacol în calea regenerării, a fost foarte redus.

În plus, s-a reformat un strat protector de axoni importanți pentru transmiterea semnalelor electrice, s-au dezvoltat vasele de sânge care furnizează nutrienți celulelor rănite și mai mulți neuroni motori au supraviețuit.

Molecule ''care dansează''

Una dintre descoperirile-cheie ale cercetătorilor a fost că atunci când au fost supuse unei anumite mutații, mișcările colective ale celulelor s-au intensificat, iar eficacitatea lor s-a ameliorat.

Acest lucru se datorează faptului că receptorii din neuroni sunt în mod natural în mișcare constantă, a explicat Samuel Stupp, iar a determina moleculele terapeutice ''să danseze'' în interiorul nanofibrelor le ajută să se conecteze la țintele lor aflate în mișcare.

Cercetătorii au testat două versiuni ale tratamentului, una cu mutație și alta fără, și au descoperit că șoarecii care au primit versiunea modificată și-au recuperat o mai mare parte din mobilitate.

Gelul dezvoltat de această echipă de cercetători este primul de acest gen, însă ar putea conduce la o nouă generație de medicamente numite ''supramoleculare'', compuse dintr-un ansamblu de molecule și nu dintr-o singură moleculă, a adăugat Stupp.

Potrivit cercetătorului, medicamentul este sigur deoarece materialele se descompun în câteva săptămâni și devin nutrienți pentru celule.

El speră să se treacă rapid la studiul pe oameni, nefiind necesară testarea pe alte animale, cum ar fi primate, deoarece mamiferele prezintă sisteme nervoase cu diferențe mici între specii.

''În prezent, nu există niciun tratament pentru leziunile măduvei spinării, iar aceasta este o problemă uriașă'', a subliniat el.

Potrivit cifrelor oficiale, 300.000 de oameni trăiesc în Statele Unite cu o leziune a măduvei spinării. Speranța lor de viață este mai mică în comparație cu restul populației și niciun progres nu s-a înregistrat din anii 1980.

''Întrebarea este cum va aborda Agenția americană pentru medicamente aceste terapii deoarece sunt în totalitate noi'', a concluzionat Samuel Stupp. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău