Un medicament pentru Alzheimer reconvertit s-a dovedit eficient în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice (studiu)

  • 19 Noiembrie 2020 18:52
Un medicament pentru Alzheimer reconvertit s-a dovedit eficient în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice (studiu)

În încercarea de a combate amenințarea din ce în ce mai mare reprezentată de bacteriile rezistente la antibiotice, cercetătorii australieni au dezvoltat o terapie bazată pe un medicament experimental pentru boala Alzheimer reconvertit, care a eliminat cu succes unele dintre cele mai greu de tratat superbacterii, relatează joi Xinhua, potrivit Agerpres.

Lansat joi, studiul, condus de cercetători de la Universitatea Queensland (UQ), Universitatea din Melbourne și Universitatea Griffith din Australia, a utilizat o anumită proprietate a medicamentului PBT2 pentru a perturba mecanismele responsabile de rezistența la antibiotice a acestor bacterii.

"Condusă de doctor David De Oliveira de la UQ, echipa noastră a emis ipoteza conform căreia dacă acest tratament experimental pentru Alzheimer ar fi utilizat pentru a perturba metalele din interiorul acestor bacterii, am perturba totodată și mecanismele lor de rezistență la antibiotice", a declarat profesorul Mark Walker de la UQ.

"Acest lucru s-a dovedit în cazul medicamentului pentru Alzheimer - combinat cu antibioticul polimixină - luptând cu succes contra superbacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli", a adăugat specialistul.

Utilizarea PBT2, recent descoperit, a crescut totodată speranțele în ceea ce privește readucerea în prim-plan a unor antibiotice vechi, considerate anterior ineficiente pentru tratarea infecțiilor cauzate de superbacterii.

"Având în vedere că am reușit să-l combinăm cu antibioticul polimixină pentru a trata bacteriile rezistente la polimixină, am putea reuși să facem ca și alte antibiotice ineficiente să redevină eficiente pentru tratarea bolilor infecțioase", a declarat profesorul Mark von Itzstein de la Universitatea Griffith.

"Acest lucru ar putea re-accentua, ca să spunem așa, unele dintre armele pe care credeam că le-am pierdut în lupta noastră împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice", a adăugat el.

Cercetătorii au menționat că tratamentul bazat pe combinația dintre polimixină și PBT2 s-a dovedit, de asemenea, eficient în testele efectuate pe animale și și-au exprimat speranța că studiul clinic va începe într-un viitor nu prea îndepărtat, PBT2 fiind deja considerat sigur pentru utilizare la oameni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău