Un medicament inovator contra cancerului a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți
-
11 Iunie 2019 16:53
Un medicament inovator contra cancerului, care are o dublă acțiune - alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar și inhibă capacitatea de a genera metastaze - a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienți, potrivit Digi24.ro.
MSC-1, dezvoltat de Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron (VHIO, Bacelona), blochează proteina LIF. Aceasta favorizează avansarea a circa 80% din cancerele de pancreas, 60% a glioblastoamelor (tumoarea cerebrală cea mai comună), 35% a cancerelor ovariene, 15% a cancerelor pulmonare și în procente mai mici alte tipuri, potrivit News.ro.
„Acestea sunt cazurile care sperăm să beneficieze de o terapie contra proteinei LIF”, a declarat Joan Seoane, cercetător și șeful echipei VHIO, care a subliniat că „tipurile de cancer în care LIF este activă sunt de multe ori agresive și au pronostic negativ”, citează La Vanguardia.
Proiectul a fost demarat în 2009, când Seoane a descoperit că LIF favorizează regenerarea celulelor-mamă tumorale. Acestea au rol cheie în reapariția tumorilor după un tratament.
Împreună cu Judit Anido, biolog și antreprenor, Seoane a pus bazele companiei Mosaic Biomedicals. Au dezvoltat un anticorp pentru blocarea proteinei LIF și au colaborat cu spitalele Memorial Sloan Kettering din New York și Princess Margaret din Toronto pentru a face un studiu clinic pe pacienți la care aceasta este activată.
În paralel, Seoane continuă să investigheze cum afectează LIF evoluția tumorilor. Într-un studiu publicat marți în revista Nature Communications, arată că atunci când LIF este activată sistemul imunitar renunță să atace celulele tumorale.
„Este ceva ce ne-a surprins, este chiar extraordinar”, a mai spus ea.
Motivul existenței LIF în organismul uman este de a favoriza dezvoltarea embrionară, iar embrionul folosește aceeași proteină pentru regenerarea celulelor-mamă, dar și de a se separa de sistemul imunitar al mamei când ajunge în uter. Cancerul profită de ambele capacități.
La primul studiu clinic pentru MSC-1 au participat 41 de pacienți care suferă de cancer la pancreas, ovare și plămâni din spitalele Vall d’Hebron, Princess Margaret și Memorial Sloan Kettering.
Potrivit rezultatelor prezentate în aprilie la un congres din Atlanta, medicamentul care inhibă proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici în cazul unor doze mari.
Deși este neobișnuit ca un medicament să nu aibă efecte secundare, în acest caz este normal, spun cercetătorii, pentru că LIF nu pare să aibă altă funcție după etapa embrionară.
În experimentele efectuate pe cobai, cărora le-a fost eliminată complet proteina LIF, nu au fost observate efecte secundare în afara infertilității.
Primul studiu clinic, așa cum este obișnuit, nu are menirea de a evalua eficiența medicamentului, ci doar siguranța lui. Pentru a-i cunoaște eficiența, este programat anul acesta un al doilea studiu, pe 150 de pacienți.
Urmează să fie stabilit și în care fază a bolii este benefică începerea tratamentului cu acest nou medicament.
Pentru că nu are efecte secundare, este posibil ca el să fie folosit împreună cu chimioterapie sau imunoterapie, pentru a-i spori randamentul. Un tratament combinat, însă, ar putea reduce probabilitatea ca un cancer să devină rezistent la medicamente, cum este cazul tratamentelor împotriva HIV.
Echipa de la VHIO a realizat și un test de detectare a LIF pentru a identifica pacienții care ar putea beneficia de tratamentul cu MSC-1.
La întregul proiect au lucrat chirurgi, oncologi, patologi, farmaciști, specialiști din Spania și alte țări, a mai spus Seoane.
Sursa: Digi24.ro