Un medicament împotriva leprei, posibil tratament împotriva COVID-19 (studiu)

  • 16 Martie 2021 16:48
Un medicament împotriva leprei, posibil tratament împotriva COVID-19 (studiu)

Clofazimina, un medicament folosit pentru tratarea leprei, s-a arătat eficace împotriva infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 în culturi celulare umane și la hamsteri, relevă un studiu publicat marți de revista Nature, citat de agenția EFE.

Clofazimina este un medicament sigur, care poate fi administrat pe cale orală și al cărui cost de producție este redus, aspecte care-l fac să fie un candidat potențial atractiv pentru tratarea COVID-19.

Cercetătorii, conduși de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California, au analizat eficacitatea acestui medicament împotriva coronavirusurilor și au descoperit că poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 și MERS-CoV) în culturi celulare umane și de maimuță, precum și în țesutul pulmonar uman.

Într-un test pe hamsteri infectați cu SARS-CoV-2, administrarea clofaziminei înainte sau la scurt timp după infectare a redus semnificativ numărul particulelor virale descoperite în plămâni.

De asemenea, atunci când acest medicament a fost administrat împreună cu remdesivir, ambele au acționat sinergic în reducerea replicării virale. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătățit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri.

Autorii studiului cred că clofazimina ar putea fi un candidat atractiv pentru tratarea SARS-CoV-2, MERS și posibil de asemenea a altor coronavirusuri, dacă testele clinice vor confirma potențialul său ca opțiune de tratament.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău