Un medicament împotriva alcoolismului ajută la tratarea deficienței de vedere

  • 16 Octombrie 2021 18:59
Un medicament împotriva alcoolismului ajută la tratarea deficienței de vedere

Cercetători de la Universitatea din California Berkeley au descoperit că un medicament folosit din anii 1950 pentru a combate alcoolismul poate ajuta la tratarea cazurilor de degenerare maculară, care conduc adesea la pierderea vederii, relatează vineri EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă, în timp ce alte 253 de milioane de oameni au deficiențe de vedere.

Unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară și pe termen la orbire este când celulele retinei devin hiperactive, ceea ce face ca pacientul să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi.

Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley și în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul unui medicament utilizat în anii 50 pentru a trata cauzele alcoolismului numit Disulfiram.

"Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară", a spus cercetătorul care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer.

Cercetătorii americani au tratat un grup de șoareci cu acest medicament și au observat că aceștia au avut pierderi de vedere de între 15% și 30% din cazuri, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat Disulfiram și care au dezvoltat deficiență oculară în proporție de 90% din cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău