Un matematician român a primit Premiul Wittgenstein, considerat Nobelul Austriei

  • 21 Iunie 2020 15:15
Un matematician român a primit Premiul Wittgenstein, considerat Nobelul Austriei DIGI24.ro

Matematicianul român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a câștigat Premiul Wittgenstein, care este cel mai valoros premiu științific acordat în Austria. Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu fiind prezenți doi laureați Nobel, informează DIGI24.ro.

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile și curenții din oceane și atmosferă.

El s-a ocupat de modelarea matematică a curenților și valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar și în alte dezastrele naturale, precum tsunami, potrvit sursei citate.

Numeroase mișcări importante au loc în atmosferă și oceane, care pot fi descrise ca și curenți sau valuri. Cu toate acestea, modelele anterioare au fost mult simplificate și nu țin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic.

Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dori să închidă aceste lacune și să ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice, scrie FWF, citat de Mediafax.

„Adrian Constantin a adus contribuții inovatoare la matematica propagării valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein în motovarea deciziei de a acorda premiul.

Printre cei mai citați oameni de știință din domeniul matematicii

Cercetătorul român s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timișoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau.

Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universității din Viena din 2008. Domeniile de cercetare ale născuților din România includ ecuații diferențiale neliniare, parțiale în domeniul mișcărilor fluide și descrierile matematice ulterioare ale fenomenelor naturale. 

Începând cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetătorii de înaltă citare ai ISI” dintre cei mai citați 250 de oameni de știință din domeniul matematicii. 

Adrian Constantin a primit numeroase premii și onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regală Suedeză de Științe, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundația Germană Humboldt și o Grant Advanced ERC. 

Ca parte a unui proiect WWTF, el investigează în prezent valurile de apă cu distribuție de vortex care sunt relevante pentru predicția tsunamiilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău