Un martor al războiului din Siria arată cum Rusia procedează în Ucraina ca în Siria

  • 15 Martie 2022 13:14
Un martor al războiului din Siria arată cum Rusia procedează în Ucraina ca în Siria

Modul de acțiune al Rusiei în Ucraina este similar celui din Siria: orașe asediate, bombardamente continue, spitale distruse, a declarat un medic dintr-o organizație umanitară, care timp de 11 ani a fost martor al conflictului din Siria, conform AFP.

Raphael Pitti este medic anestezist de terapie intensivă specializat în medicina de război și face parte din conducerea Uniunii Organizațiilor de Ajutor și Îngrijiri Medicale (UOSSM). A fost martor al conflictului din Siria timp de 11 ani și nu a uitat, scrie digi24.ro

„Individul nu contează, contează doar obiectivul stabilit”

„S-a văzut cum au dus rușii la capitularea Alepului (în 2016 - n. red.). Au făcut asta în trei timpi: încercuire, apoi bombardarea intensivă a orașului, în fiecare zi, apoi așteptarea capitulării oamenilor din cauza foamei, a frigului, a lipsei apei potabile.

Nu contează populațiile. Pentru ruși, viața nu are aceeași valoare ca pentru noi. Au un program din fosta URSS. Cel al KGB, deci individul nu contează, contează doar obiectivul stabilit", spune doctorul.

Pitti crede că Rusia a învățat lecțiile din Afganistan. „Dacă ocupi orașele din interior, facilitezi gherila. Obiectivul este să faci invers, să aduci adversarul în interiorul orașelor", mai spune medicul.

„Este o armă de război pentru terorizarea populației”

Mariupol, port strategic, este exemplul cel mai bun de când a început invazia ruse în Ucraina, în 24 februarie. Acolo au fost uciși deja, după datele primăriei, peste 2000 de locuitori, populația fiind blocată de bombardamente și suferind de frig și de foame.

În 9 martie, un spital de copii a fost distrus de o bombă, la fel ca multe unități medicale din Siria, unde forțele ruse luptă împotriva rebelilor, alături de armata regimului condus de președintele Bashar al-Assad.

„Este o armă de război pentru terorizarea populației. Odată ce spitalele sunt distruse, populația fuge. 

În Siria, la un moment dat am amplasat chiar spitale în mine dezafectate, convinși că sunt la adăpost de bombardamente. Asta fiindcă am uitat că rușii au arme anti-buncăr care fac implozie la 17 metri adâncime - și le-au folosit", arată Pitti.

La Alep, ca și în Ghouta, la periferia Damascului, sau la Groznîi, în Cecenia, odată ce s-a obținut prin forță capitularea, populația a fost „triată", iar cei care se opuneau învingătorilor au fost obligați să plece.

În Siria, în astfel de situații s-au pus la dispoziție camioane în care au fost urcați toți cei care nu au vrut să rămână sub regimul lui al-Assad, spune doctorul. Cei care au fost de acord să rămână merg în zone controlate de regim. Celorlalți li se permite să plece către „zone de dezescaladare a violenței", adică în Idlib, care a rămas ultimul bastion al rebelilor din Siria.

Din Ucraina s-au refugiat deja, de la începutul invaziei, 2,8 milioane de oameni. „Exact asta au făcut al-Assad și Putin - au lăsat populația să iasă" pentru a controla mai bine țara, observă Pitti.

Marți, la exact 11 ani de la începutul conflictului din Siria, medicul citat de AFP a lansat, alături de directorul UOSSM Franța, Ziad Alissa, un apel către candidații la alegerile prezidențiale din Franța, cerându-le să acționeze pentru pace și pentru respectarea legislației umanitare internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău