Un marș al femeilor rome pentru drepturi egale și împotriva violenței a avut loc la Chișinău

  • 08 Aprilie 15:49
Un marș al femeilor rome pentru drepturi egale și împotriva violenței a avut loc la Chișinău

Marșul femeilor rome pentru drepturi egale și împotriva violenței a avut loc la Chișinău. Evenimentul a fost desfășurat în contextul Zilei internaționale a Romilor, de către Platforma Femeilor Rome „Romni”, în parteneriat cu UN Women. Participanții au pornit în marș din fața Oficiului central al Poștei Moldovei cu pancarte pe care scria: „Femeia romă contează”, sau „Împotriva Violenței” și au trecut pe la principalele instituții ale statului, transmite IPN.

Elena Sîrbu, activistă și președintă a Platformei Femeilor Rome „Romniˮ din Moldova, a declarat că e fericită că anul acesta s-a reușit desfășurarea marșului, odată cu care începe Săptămâna dedicată romilor. „Noi ne dorim să fim auzite, să avem aceleași șanse, să avem același acces ca și toate celelalte femei în toate domeniile, educație, sănătate”, a declarat Elena Sîrbu. Ea a adăugat că femeile rome încă mai sunt discriminate, marginalizate, și e nevoie de consolidarea tuturor forțelor, a societății civile, dar și a instituțiilor pentru a schimba situația.

Avocata Victorina Duca a declarat că doar umăr la umăr pot fi respectate drepturile femeilor. Este important ca femeia să fie încurajată, să i se ofere oportunități și șanse egale atât în câmpul muncii, dar și în alte sfere ale societății.

Ion Duminică, expert și membru al Coaliției Vocea Romilor (CVR), a spus că organizația pe care o reprezintă, împreună cu alți parteneri, a elaborat un raport care va fi prezentat la ONU, unde sunt abordate implicit problemele femeilor rome. În opinia sa, este important ca vocea femeilor rome să fie auzită, să fie elaborate politici cu accent pe femeile rome.

Denisa, o elevă de liceu, s-a arătat mândră că este alături de femeile care împărtășesc aceleași valori. Ea a remarcat că tinerele rome continuă să fie excluse doar din cauza etniei. Este de datoria Guvernului să ofere șanse egale la educație. Femeile rome au nevoie de susținere.

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj către comunitatea romă în contextul Zilei internaționale a Romilor, subliniind că această zi este încă un prilej de conștientizare a nevoii de comuniune, de înțelegere și întreprindere a tuturor acțiunilor pentru combaterea discriminării și asigurarea integrării în societate. „Dintotdeauna v-am admirat pentru talent, pentru sufletul dornic de libertate, pentru promovarea tradițiilor seculare. Astăzi constat că tot mai mulți reprezentanți ai comunității roma participă la viața societății, iau parte la procesul decizional, au acces la posturi și funcții în stat, sunt deputați, consilieri locali, șefi de agenții și consilieri în cabinetele persoanelor cu funcție de demnitate publică”, a mai specificat șefa statului. Președinta a îndemnat comunitatea romă să fie cooperantă și să pășească sigur pe drumul spre integrarea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău