Un lot de orez cu depășirea nivelului admisibil de arsen anorganic restras din comerț, anunță ANSA

  • 29 Aprilie 2022 13:14
Un lot de orez cu depășirea nivelului admisibil de arsen anorganic restras din comerț, anunță ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că, în cadrul programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală de import pentru anul 2022, s-a depistat un lot de orez cu depășirea nivelului admisibil de arsen anorganic (1,6 mg/kg). În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, nivelul admisibil de arsen anorganic constituie 0,2 mg/kg.

Pentru a asigura consumatorii cu produse alimentare sigure pentru consum, s-a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.
Informații despre produs:
 
Denumirea produsului: Orez șlefuit cu bob rotund, calitatea I,
marca comercială ORA;
 
Ambalator: Vitafor SRL;
Masa netă: 1 kg;
Data ambalării: 11.04.2022.
 
Detalii privind neconformitățile:
1. Conținut depășit de Arsen anorganic – metal greu;
2. Lipsa unui sistem de trasabilitate eficient la ambalare;
3. Utilizarea, la marcarea lotului dat, a unor indicații eronate privind data fabricării.
În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea umană prezentate de un produs alimentar neconform.
 
Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.
 
Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.
 
În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău