Un lot de echipamente performante și consumabile a fost transmis de Ministerul Sănătății instituțiilor medico-sanitare din R.Moldova. Donația a fost făcută de OMS

  • 25 Iulie 2023 15:07
Un lot de echipamente performante și consumabile a fost transmis de Ministerul Sănătății instituțiilor medico-sanitare din R.Moldova. Donația a fost făcută de OMS

Un lot de echipamente performante și consumabile a fost transmise astăzi de Ministerul Sănătății instituțiilor medico-sanitare din R.Moldova. Donația a fost făcută de Organizația Mondială a Sănătății, susținută financiar de guvernul american și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Echipamentele vor fi folosite pentru monitorizarea sănătății populației Rep. Moldova și a refugiaților ucraineni, au declarat oficiali în cadrul ceremoniei de donare care a avut loc la spitalul raional Ștefan Vodă, transmite Radio Chișinău

Beneficiarii donațiilor sunt 56 de instituții medico-sanitare publice: 34 de spitalele raionale, 13 instituții naționale, 9 instituții municipale din Chișinău, a spus în cadrul conferinței ministra Sănătății, Ala Nemerenco:

„Avem distribuite în aceste spitale de care am spus, 100 de aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, 30 de mese pentru operații, 15 aparate moderne de anestezie, 10 ventilatoare și 10 lămpi mobile care sunt foarte necesare în procesul chirurgical, în operație, și diferite proceduri”, a declarat Ala Nemerenco.

Directorul spitalului raional din Ștefan Vodă, Anatolie Balanețchi, a menționat că noile echipamente sunt necesare pentru monitorizarea stării pacienților, iar în baza acestora, medicii vor putea stabili un diagnostic mai corect și efectua intervenții reușite.

„Noile tehnologii sunt indispensabile pentru monitorizarea eficientă a stării pacienților, sporirea calității extinse medicale acordate bolnavilor cu urgențe medicale. Cu ajutorul acestor echipamente, medicii pot să aprecieze o serie de parametri de importanță vitală, și în baza lor să se stabilească conduita terapeutică adecvată, care va crește șansele de salvare a pacienților aflați în stare gravă”, a spus Anatolie Balanețchi.

Donația vine să lărgească spectrul de servicii oferite cetățenilor din mai multe regiuni, a spus reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic.

„Aceste echipamente vor fi folosite în instituțiile medicale, dar vor fi folositoare și pentru alte facilități medicale. Moldova nu a avut suficient timp din cauza efectelor negative ale pandemiei, acum ne confruntăm cu altă criză, și este crucial să avem o relație fortificată cu partenerii noștri în industria sănătății”, a declarat Miljana Grbic.

Lotul de echipamente a fost oferit de către Organizația Mondială a Sănătății, susținut financiar de guvernul american și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău