Un lider de partid din Italia cere organizarea unor noi alegeri parlamentare

  • 01 Mai 2018 10:27
Un lider de partid din Italia cere organizarea unor noi alegeri parlamentare

Liderul Mișcării Cinci Stele din Italia (M5S), Luigi Di Maio, a cerut luni organizarea unor noi alegeri parlamentare în luna iunie pentru a depăși impasul politic cauzat de eșecul partidelor de a forma o coaliție guvernamentală după alegerile din luna martie, relatează site-ul Politico.eu, citat de Mediafax și MOLDPRES. ”În acest moment nu există altă soluție. Trebuie să mergem la vot cât mai curând posibil. Din moment ce partidelor le este frică de schimbare, trebuie să lăsăm cetățenii să aleagă”, a declarat Di Maio. Liderul Mișcării Cinci Stele l-a invitat și pe Matteo Salvini, liderul blocului conservator, să se alăture apelului lansat către președintele Italiei, Sergio Mattarella, de a dizolva Parlamentul cu scopul de a permite organizarea unor alegeri parlamentare în luna iunie. Coaliția de centru-dreapta, care include formațiunea de extremă-dreapta Liga Nordului și Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului parlamentar desfășurat la începutul lunii martie în Italia, însă nu suficiente pentru a-și asigura majoritatea necesară formării unui guvern. Formațiunea populistă antisistem Mișcarea Cinci Stele, condusă de Luigi Di Maio, s-a clasat pe locul al doilea. Atât Luigi Di Maio, cât și Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, revendică funcția de premier, însă pentru a putea forma guvernul vor trebui să încheie alianțe cu alte partide.

Liderul Mișcării Cinci Stele din Italia (M5S), Luigi Di Maio, a cerut luni organizarea unor noi alegeri parlamentare în luna iunie pentru a depăși impasul politic cauzat de eșecul partidelor de a forma o coaliție guvernamentală după alegerile din luna martie, relatează site-ul Politico.eu, citat de Mediafax și MOLDPRES.

”În acest moment nu există altă soluție. Trebuie să mergem la vot cât mai curând posibil. Din moment ce partidelor le este frică de schimbare, trebuie să lăsăm cetățenii să aleagă”, a declarat Di Maio.

Liderul Mișcării Cinci Stele l-a invitat și pe Matteo Salvini, liderul blocului conservator, să se alăture apelului lansat către președintele Italiei, Sergio Mattarella, de a dizolva Parlamentul cu scopul de a permite organizarea unor alegeri parlamentare în luna iunie.

Coaliția de centru-dreapta, care include formațiunea de extremă-dreapta Liga Nordului și Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului parlamentar desfășurat la începutul lunii martie în Italia, însă nu suficiente pentru a-și asigura majoritatea necesară formării unui guvern.

Formațiunea populistă antisistem Mișcarea Cinci Stele, condusă de Luigi Di Maio, s-a clasat pe locul al doilea. Atât Luigi Di Maio, cât și Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, revendică funcția de premier, însă pentru a putea forma guvernul vor trebui să încheie alianțe cu alte partide.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău