Un liceu din Bălți a început anul școlar în condiții îmbunătățite datorită Uniunii Europene

  • 27 Septembrie 2023 14:55
Un liceu din Bălți a început anul școlar în condiții îmbunătățite datorită Uniunii Europene

Cu ajutorul Uniunii Europene, peste o mie de elevi, profesori și angajați auxiliari ai Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți, au început noul an școlar, beneficiind de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil. Evenimentul de inaugurare s-a desfășurat în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IX-a, organizate în lunile septembrie-octombrie, transmite MOLDPRES.

„Școlile și liceele sunt locurile unde copiii noștri învață și își petrec cel mai mult timp. Nu putem vorbi de rezultate bune la învățământ, atunci când elevii nu au condiții bune de studii. Proiectele de îmbunătățire a eficienței energetice fac școlile din țară mai confortabile, mai calde. Orice ban cheltuit pentru un liceu este un ban investit în viitorul copiilor noștri”, a estimat Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, școala recent renovată beneficiază de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi energie curată de la panourile solare, rețele îmbunătățite de apă și canalizare și o încălzire mai eficientă a clădirii. „Acest lucru va reduce semnificativ consumul de energie al instituției și va îmbunătăți mediul educațional pentru elevi”, a spus Jānis Mažeiks.

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 11 măsuri investiționale. Astfel, anvelopa clădirii a fost termoizolată, a fost instalat un sistem de colectare și drenare a apelor pluviale, un sistem de protecție împotriva descărcărilor electrice, precum și un sistem de parazăpadă. Clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 25 de unități de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 10.0 kW. Acestea vor acoperi consumul de energie electrică al liceului echivalent consumului de energie pentru trei luni din sezonul de iarnă. Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Lucrările au fost executate în perioada decembrie 2020 – august 2023.

Se așteaptă ca, în urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți să se reducă cu circa 547 MWh (sau 62%), iar emisiile anuale normate de CO2 – cu circa 125 de tone (sau 62%). 

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți” constituie aproximativ 24 milioane de lei (1,2 mln de euro). În afara acordului de finanțare, Primăria municipiului Bălți a mai contribuit cu 4,6 mln de lei pentru reabilitarea interioară a instituției de învățământ.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălți” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 mln de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău