Un laborator din Rusia care deține mostre de viruși precum Ebola, HIV și variolă, zguduit de o explozie

  • 17 Septembrie 2019 09:24
Un laborator din Rusia care deține mostre de viruși precum Ebola, HIV și variolă, zguduit de o explozie

Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virusilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea. Instituția, cunoscută sub numele de „Vector”, este unul dintre două laboratoare care deține virusul variolei și mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar și tulpini de anthrax, informează The Guardian, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparație la Centrul de Cercetare pentru Virologie și Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, a declarat, luni, conducerea centrului, relatează The Guardian. Instituția a deținut studii despre arme biologice în timpul erai sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. 

Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul care s-a întins pe 30 de metri pătrați a fost în cele din urmă stins. 

Autoritățile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanțe cu risc biologic și că explozia nu a produs pagube structurale. Primarul orașului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuși, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigație a fost declanșată, scrie Ruptly

Virusul variolei „supraviețuiește” în două locuri pe Pământ: în laboratorul Vector și în alt laborator de maximă securitate, situat în Centrul pentru Controlul Bolilor, din Atlanta, SUA. 

În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vector a murit, după ce s-a înțepat accidental cu un ac care era infectat cu virusul Ebola. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău