Un laborator din cadrul Universității de Stat de Medicină a fost modernizat datorită susținerii financiare a Japoniei

  • 14 Iunie 2018 15:52
Un laborator din cadrul Universității de Stat de Medicină a fost modernizat datorită susținerii financiare a Japoniei

Laboratorul de alergologie și imunologie clinică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost dotat cu echipament performant, în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, susținut de Guvernul Japoniei, transmite IPN.

Rectorul Ion Ababii a menționat că aparatajul achiziționat permite cercetări în vederea determinării diagnosticului și acordării de asistență medicală corespunzătoare pacienților suferinzi de diverse stări patologice la baza cărora stau perturbările imune. Pe parcursul unei ore vor putea fi făcute până la 100 de investigații, pe când înainte, pe parcursul unei zile se făceau 4-5 investigații. Datorită noului echipament și rezultatele vor fi mai precise. Aparatajul îi va ajuta și pe studenții să deprindă mai bine profesia.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a remarcat importanța îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, în particular pe segmentul de sănătate. „Am susținut mai multe proiecte în sănătate prin programul „Kusanone”, la nivel local, raional, iar acesta este în domeniul educației, pentru că educația ocupă un rol extrem de important în sănătate”, a menționat diplomatul.

Proiectul de modernizare a Laboratorului a avut un buget de 83 de mii de dolari.

Cu prilejul evenimentului de prezentare a echipamentului, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al USMF pentru activitatea multilaterală, națională și internațională, pentru sprijin și ajutor acordat Republicii Moldova și sistemului de sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău