Un jurnalist BBC anunță că părăsește Rusia cu destinația Marea Britanie din cauza supravegherii fără precedent

  • 27 Decembrie 2021 17:59
Un jurnalist BBC anunță că părăsește Rusia cu destinația Marea Britanie din cauza supravegherii fără precedent

Un jurnalist de investigații care lucra la Moscova pentru serviciul în limba rusă al postului BBC a anunțat, într-un mesaj video, că s-a văzut constrâns să părăsească Rusia într-un exil autoimpus în Marea Britanie din cauza a ceea ce el a numit o 'supraveghere fără precedent', relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

În luna octombrie, autoritățile ruse l-au desemnat pe Andrei Zaharov drept 'agent străin', decizie pe care la acea vreme BBC a respins-o ferm și a încercat să obțină revocarea ei.

Acea decizie a făcut parte din campania de reprimare a organizațiilor media pe care autoritățile de la Moscova le consideră ostile și sprijinite din străinătate.

În respectivul mesaj, postat pe YouTube, Zaharov afirma că se vede nevoit să părăsească Rusia după ce a observat o 'supraveghere fără precedent' a activităților sale de la Moscova. El nu a precizat de cine era supravegheat și a adăugat că nu este sigur dacă este urmărit din cauza desemnării sale ca 'agent străin' sau din cauza unei anchete jurnalistice efectuate recent de el cu privire la presupuși hackeri ruși.

Separat, jurnalista BBC Sarah Rainsford a părăsit Rusia în luna august, după ce Moscova refuzase să-i prelungească permisul de muncă, în ceea ce a părut a fi o măsură simetrică pentru tratamentul aplicat de Londra jurnaliștilor ruși.

Kremlinul a declarat constant că jurnaliștii și organizațiile media desemnate drept agenți străini își pot continua activitatea în Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău