Un judecător, restabilit în funcție după 11 ani, este singurul candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar din partea judecătorilor

  • 16 Septembrie 2021 15:57
Un judecător, restabilit în funcție după 11 ani, este singurul candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar din partea judecătorilor

Judecătorul Stanislav Sorbalo, restabilit acum un an în funcție după 11 ani de procese legate de demiterea sa, este singurul candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar din partea judecătorilor, transmite Bizlaw.md.

Mai mult, potrivit sursei citate, acesta a aplicat cu același program de activitate și pentru funcțiile de membru permanent sau supleant în CSM

Sorbalo, care este în prezent judecător de instrucție la Judecătoria Bălți, vrea să ajungă la conducerea CSM sau în Colegiul disciplinar, după ce a fost demis din funcție în 2008 cu participarea acestor organe.

Mai exact, în septembrie 2008, Procurorul General de atunci a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o sesizare prin care a cerut acordul de a porni urmărirea penală și tragerea la răspundere penală a magistratului. Motivul invocat atunci a fost că judecătorul de instrucție s-a pronunțat cu privire la legalitatea efectuării unei percheziții la biroul și la domiciliul unui avocat, care îi reprezenta interesele judecătorului în cadrul altei cauze penale în care acesta figura în calitate de parte vătămată. Procurorul General a considerat că circumstanțele invocate puneau la îndoială imparțialitatea judecătorului de instrucție la adoptarea încheierii respective. 

Conform procedurilor, cauza a fost remisă în adresa Colegiului disciplinar, care a decis, în data de 23 decembrie 2008, ca judecătorul de instrucție să fie sancționat cu avertisment. Partea dispozitivă a hotărârii Colegiului prevedea expres faptul că aceasta putea fi atacată în termen de 10 zile la CSM. Totuși, abia în data de 13 ianuarie 2009 hotărârea a fost contestată de către președintele CSM, care a solicitat aplicarea unei sancțiuni disciplinare mai grave. Ulterior, CSM a propus șefului statului demiterea judecătorului de instrucție, modificând astfel hotărârea Colegiului disciplinar.

Nefiind de acord, judecătorul de instrucție s-a adresat cu cerere de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ împotriva CSM, prin care a fost contestat actul administrativ. În aprilie 2009, Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea ca fiind neîntemeiată. 

Ulterior, în data de 7 iulie 2009, hotărârea instanței de apel a fost menținută de către Curtea Supremă de Justiție.

În acest caz, în aprilie 2010, a fost depusă și o cerere de revizuire, care a fost declarată inadmisibilă.

Câțiva ani mai târziu, mai exact în decembrie 2019, Agentul guvernamental al Republicii Moldova, în temeiul art. 449 lit. g) din Codul de procedură civilă a depus cerere de revizuire împotriva deciziei Curții Supreme de Justiție, solicitând admiterea acesteia, recunoașterea expresă a încălcării dreptului reclamantului garantat de art. 6 § 1 din Convenție și casarea deciziei Curții Supreme de Justiție cu examinarea recursului în prezența părților și în cadrul unei ședințe publice. 

Citiți continuarea materialului pe Bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău