Un jihadist arestat în R. Moldova a fost condamnat la închisoare în Franța

  • 09 Noiembrie 2019 15:10
Un jihadist arestat în R. Moldova a fost condamnat la închisoare în Franța

Un cecen care primise cetățenia franceză în 2008 a fost condamnat sâmbătă de o instanță din Paris. El a primit o sentință de 10 ani de închisoare, conform solicitării procurorilor care au susținut că acuzatul fusese “emir” al unui grup jihadist din Siria, în 2013 și 2014, transmite AFP, preluat de stirile PRO TV Romania.

Khassanbek Tourchaev era pasibil de o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. El a recunoscut că a fost în Siria, însă doar timp de trei luni, pentru a-și căuta frații, “nu pentru război”. “Nu am luptat, doar m-am apărat”, a susținut el în fața instanței, transmite Agerpres.

Vineri seara, reprezentantul parchetului a recunoscut că dovezile au fost greu de obținut și că nu poate dovedi cu certitudine când a plecat jihadistul în Siria și cât timp a petrecut acolo. Cu toate acestea, acuzarea a afirmat că cecenul a participat la lupte și a instruit alți combatanți privind folosirea explozivilor. El este suspectat și de a fi îndeplinit rolul de “emir” în cadrul Emiratului Caucazului, afiliat grupării Ahrar al-Sham din Frontul Islamic.

Tourchaev a explicat că a fost emir doar aproximativ cincisprezece zile, după ce predecesorul său a fost ucis în lupte și era nevoie de un comandant. “Tinerilor le plăcea de mine și mi-au cerut să preiau succesiunea”, a arătat el.

Jihadistul a fost arestat în 2015, în Republica Moldova. Dosarul său a urmat un parcurs judiciar neobișnuit, întâi într-o instanță corecțională, care ar fi putut pronunța o pedeapsă cu închisoarea de maximum zece ani. Ulterior, parchetul general a apreciat că faptele cecenului constituie infracțiuni grave și cazul a fost trimis în fața juraților.

Reprezentantul procuraturii a arătat în fața curții că cecenul a avut “o copilărie aurită” în țara sa natală, unde tatăl său a fost ministru în anii 1990. Jihadistul, acum în vârstă de 49 de ani, a ajuns în Franța în 2002 și a obținut azil politic, iar după șase ani și cetățenia franceză. Din 2005, el a intrat în atenția serviciilor de informații franceze din cauza extremismului său religios.

Tourchaev a declarat că este salafist, că acum este “pe calea lui Alah” și că Siria este pentru el un subiect închis. Cecenul este poligam și are mai mulți copii, care locuiesc în Alsacia.

Sursa:stirile PRO TV Romania 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău