Un incendiu puternic a distrus cea mai mare tabără de migranți din Grecia
-
09 Septembrie 2020 12:59
Tabăra de migranți Moria de pe insula grecească Lesbos a fost evacuată după ce un incendiu s-a declanșat miercuri, în zori. Aproximativ 25 de pompieri s-au luptat cu flăcările în timp ce migranții au fost evacuați. Unii au suferit răni din cauza expunerii la fum, scrie BBC.
Un oficial a declarat pentru postul de radio local că tabăra a fost „distrusă în întregime”, scrie sursa citată.
Incendiul s-a declanșat după ce 35 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus au refuzat să fie transferate într-un centru de izolare, potrivit primarului micii localități Moria, Iannis Mastroyiannis, scrie Agerpres.
Imediat s-au declanșat confruntări între migranți, iar unii dintre ei au început să provoace incendii, atât în interiorul taberei, cât și pe plantația de măslini din jurul taberei, unde își au adăpostul mii de migranți.
Primarul Mastroyiannis a indicat la postul de televiziune elen Skai că incendiul este sub control și că rezidenții care au părăsit în grabă tabăra se află în majoritate în imediata vecinătate a orășelului Moria.
După ce mii de oameni s-au îndreptat spre capitala insulei Mytilene, poliția a blocat accesul în oraș, situat la aproximativ 8 km de Moria, pentru a evita o urgență sanitară, având în vedere că tabăra de migranți se afla în carantină din cauza COVID-19.
Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit rapid în tabără și au distrus aproape totul, în special containerele și corturile.
Incendiul survine la o săptămână după apariția primului caz de COVID-19 la Moria și la o zi după ce autoritățile sanitare au confirmat că, dintre cele 2.000 de persoane care au avut contact cu cel infectat, 35 au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 și trebuie izolate. Dintre toți aceștia, doar unul avea simptome.
Pacientul zero este un somalez de 40 de ani, care obținuse deja statutul de refugiat și care în august a mers la Atena pentru a căuta un loc de muncă. Eșuând în găsirea unui job, acesta a ales să se întoarcă la Moria, unde se instalase într-un cort în plantația de măslini care înconjoară tabăra.
Numeroase organizații umanitare avertizaseră timp de luni de zile că, din cauza condițiilor sanitare deplorabile, Moria reprezintă un butoi cu pulbere și au cerut ca cel puțin persoanele cele mai vulnerabile să fie evacuate. De la izbucnirea pandemiei, guvernul grec a transferat peste 1.000 astfel de persoane în interiorul țării.