Un înalt oficial ONU le cere statelor să intensifice ritmul proceselor împotriva criminalilor de război din Siria
-
11 Martie 2021 15:05
Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a îndemnat statele lumii să intensifice ritmul proceselor din tribunalele lor naționale împotriva criminalilor de război din Siria, în contextul în care se împlinesc zece ani de la începutul conflictului, relatează Reuters.
Tentativele de a deferi atrocitățile din Siria la Tribunalul Penal Internațional (TPI) de la Haga pentru ca acestea să fie judecate au eșuat, a spus Michelle Bachelet.
O singură persoană a fost condamnată de un tribunal străin pentru crime împotriva umanității sau pentru crime de război într-un conflict care s-a soldat cu sute de mii de morți, mulți dintre ei civili.
De asemenea, Bachelet a cerut eforturi sporite pentru a afla ce s-a întâmplat cu zeci de mii de persoane dispărute, număr despre care susține că include și persoanele deținute în închisori conduse de forțele guvernamentale din Siria.
Protestele pro-democrație împotriva regimului autoritar al președintelui sirian Bashar al-Assad au început în martie 2011 în sudul țării și au fost reprimate dur. Acestea s-au răspândit însă repede în întreaga țară și au evoluat într-un război cu mai multe părți implicate care a făcut ca 11 milioane de oameni să-și părăsească locuințele, aproape jumătate din populația siriană de dinainte de război.
Forțele lui Assad, sprijinite de Iran și Rusia, au recucerit multe zone controlate odinioară de facțiuni rebele și de militanți islamiști, dar războiul continuă în unele regiuni din Siria.
"Le datorăm victimelor să ne asigurăm că viitorul deceniu este unul al tragerii la răspundere și al reparațiilor, cu drepturile și nevoile lor abordate, pentru ca ele să-și poată reconstrui viețile", a spus Michelle Bachelet într-un comunicat.
Se crede că mulți posibili criminali de război au fugit în străinătate.
La sfârșitul lui februarie, un tribunal german a condamnat un fost membru al serviciilor de securitate ale președintelui sirian Bashar al-Assad la 4 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la torturarea civililor, primul astfel de verdict pentru crime împotriva umanității în războiul din Siria.
"Rămâne vital ca tribunalele naționale să continue să desfășoare procese corecte, publice și transparente și să reducă deficitul de tragere la răspundere pentru astfel de infracțiuni grave", a mai precizat Bachelet, caracterizând condamnarea "un important pas înainte pe calea spre justiție".
Guvernul lui Assad a respins mai multe acuzații anterioare ale ONU privind comiterea de crime de război și susține că nu torturează prizonierii.
Hanny Megally, membru al Comisiei ONU privind Siria, a spus că a fost abordat de 60 de jurisdicții și a furnizat informații în circa 300 de cazuri în desfășurare.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) îi vizitează pe deținuți în penitenciarele din Siria, dar nu are acces la siturile neoficiale. Concluziile sale sunt confidențiale.
"În mod clar detenția este una dintre aceste chestiuni centrale și în fiecare zi încercăm mai întâi să ameliorăm condițiile de detenție și apoi să sporim accesul", a declarat marți pentru Reuters Fabrizio Carboni, director regional pentru Orientul Mijlociu al CICR.
Sursa: AGERPRES