Un grup de reprezentanți ai BCS au protestat în fața Curții Constituționale față de intenția Parlamentului de a înlocui sintagma de „limbă moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limbă română”

  • 06 Martie 2023 15:14
Un grup de reprezentanți ai BCS au protestat în fața Curții Constituționale față de intenția Parlamentului de a înlocui sintagma de „limbă moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limbă română”

Un grup de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Comuniștilor au protestat, astăzi, în fața Curții Constituționale față de intenția Parlamentului de a înlocui sintagma de „limbă moldovenească” din legislația Republicii Moldova, inclusiv din lega fundamentală, cu cea de „limbă română”, transmite Radio Chișinău.

La manifestație au luat parte și deputați socialiști și comuniști printre care liderul PCRM, Vladimir Voronin, și cel al PSRM, Vlad Bătrâncea

Vladimir Voronin a calificat decizia Legislativului de a înlocui sintagma de „limbă moldovenească” cu cea de „limbă română” ar fi ilegală. El a spus că denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova din Constituție putea fi modificată doar prin referendum național.

Pe 2 martie, Legislativul a votat în prima lectură o lege care prevede înlocuirea sintagmei de „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. De asemenea, vor fi înlocuite sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a constatat că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. În articulul 13 din lega fundamental limba de stat e numită „limbă moldovenească”. „În cazul existenței unor divergențe între textul declarației de independență și textul constituției, textul declarației de independență prevalează”, declara președintele Curții Constituționale de atuncoi, Alexandru Tănase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău