Un grup de politicieni de la Tiraspol se află într-o vizită la Moscova pentru a discuta problema aprovizionării cu gaze naturale a regiunii

  • 16 Noiembrie 2022 09:43
Un grup de politicieni de la Tiraspol se află într-o vizită la Moscova pentru a discuta problema aprovizionării cu gaze naturale a regiunii

Un grup de politicieni condus de așa zisul spicher transnistrean, Alexandr Korșunov, se află la Moscova. Aceștia au avut o serie de întrevederi cu oficiali din Duma de stat, deputați ai partidului rus de guvernământ „Edinnaia Rossia”, transmite presa din stânga Nistrului.

Principalul subiect discutat se referă la criza gazului din regiunea transnistreană și soluțiile pentru depășirea situației, potrivit deputatului Artiom Turov, vicepreședinte al comitetului Dumei de stat pentru relațiile cu CSI, citat de TASS.

Delegația de la Tiraspol au menționat în cadrul întrunirii, că negocierile cu R. Moldova sunt înghețate în prezent și că regiunea se află în pragul unei catastrofe umanitare din cauza că, de la 1 noiembrie, „Republica Moldova a redus livrarea gazului în Transnistria, iar formatul 5+2 este blocat”.

Șeful comitetului Victor Bondarev a menționat că, în Transnistria, contingentul rus de pacificatori este „garantul stabilității și securității în regiune.”

Amintim că, pentru luna noiembrie, Gazprom livrează Rep. Moldova zilnic un volum cu aproape 50% mai mic față de cantitatea solicitată. Din volumul de 5,7 milioane metri cubi de gaze livrat zilnic, 2,3 milioane îi revin Tiraspolului. De la 1 octombrie Federația Rusă a redus nejustificat volumele de gaze livrate Rep. Moldova. Lipsa gazelor a constituit motivul pentru care nu s-a ajuns la semnarea unui contract cu centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care asigura circa două treimi din necesarul de energie pentru malul drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău