Un grup de ministre și secretare pentru afaceri europene din mai multe state membre UE s-au reunit astăzi la Chișinău și au transmis un puternic mesaj de susținere Republicii Moldova

  • 08 Martie 2023 13:46
Un grup de ministre și secretare pentru afaceri europene din mai multe state membre UE s-au reunit astăzi la Chișinău și au transmis un puternic mesaj de susținere Republicii Moldova

Un grup de ministre și secretare pentru afaceri europene din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Liechtenstein, Lituania, România și Suedia, - care reprezintă Consiliul Afaceri Generale al UE, - s-au reunit astăzi la Chișinău și au transmis un puternic mesaj de susținere Republicii Moldova în fața crizelor și amenințărilor de destabilizare instrumentate de Federația Rusă, susținând, totodată, parcursul său european. În cadrul unei conferințe comune de presă ele au transmis mesajele cu care au venit la Chișinău subliniind admirația și recunoștința pentru felul în care au fost ajutați zecile de mii de refugiați ucraineni și pentru modul în care autoritățile din R.Moldova gestionează criza economică și socială cauzată de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Ministra federală pentru UE și Constituție al Republicii AustriaKaroline Edstadler, a vorbit despre importanța respectării integrități teritoriale a Rep. Moldova și rolul femeilor în zonele de conflict.

”Este foarte important să subliniem suportul cheie pentru integritatea teritorială a Rep. Moldova dar și susținerea pentru perspectiva europeană a țării și toate reformele necesare de realizat în acest sens. Suntem aici o delegație formată doar din femei, astăzi, 8 martie, cu scopul de a sublinia rolul important al femeilor în societate, mai ales în zone de conflict, rolul lor în menținerea păcii”, a spus Karoline Edstadler

Ministra de Externe a Bulgariei, Velislava Petrova, a s-a referit cooperarea între Rep. Moldova și Bulgaria în domeniul consolidării sectorului energetic. Ministra a amintit și despre organizarea la Chișinău a  celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene care va avea loc la începutul verii.

”Guvernul Moldovei a demonstrat un adevărat curaj și spirit de inițiativă la toate nivelurile. Când vine vorba de a fi gaza poate a celui mai mare mare eveniment politic de pe continent- reuniunea Comunității Politice Europene- este nevoie de curaj și entuziasm de a arăta lumii că ești pregătit să faci un pas în față, în timpuri când este mult mai ușor să fii slab și vulnerabil. Un autor bulgar faimos spune să nu urmezi calea altor oameni, mergi și crează-ți propriul drum și lasă urme pentru alții să le urmeze. Cred că asta face acum Guvernul de la Chișinău, iar noi suntem aici pentru a-l susține”, Velislava Petrova.

Un grup de ministre și secretare pentru afaceri europene din mai multe state membre UE s-au reunit astăzi la Chișinău și au transmis un puternic mesaj de susținere Republicii Moldova

Ministra Franței pentru Europa, Laurence Boone, a subliniat rolul pe care Rep. Moldova l-a jucat în exportul de grâu din Ucraina în întreaga lume după întreruperea lanțurilor logistice tradiționale cauzate de război.

”Suntem aici pentru a susține curajul și eroismul oamenilor din Moldova în condițiile în care războiul se întâmpla la mică distanta de aici. Ne exprimăm admirația pentru generozitatea poporului din Rep. Moldova care au întâmpinat circa 800 de mii de refugiați ucraineni, reprezentând 4% din populație, de asemenea în asigurarea liniilor de export între Ucraina și restul Europei, și lumii. Acest lucru a făcut posibil exportarea a peste 25 de milioane de tone de grâu din Ucraina și a preîntâmpina o criză alimentară. Vizita este o oportunitate pentru a vorbi despre susținerea Rep. Moldova de către Uniunea Europeană, inclusiv prin creșterea ajutorului în vederea contracarării efectelor războiului informațional dus de Federația Rusă în țara noastră, a menționat ministra franceză, Laurence Boone.

Ministra germană de stat pentru Europa și Climă, Anna Luhrmann, s-a referit la sprijinul pe care Germania l-a oferit Rep. Moldova în valoare de 40 de milioane de euro pentru a-și consolida securitatea energetică, prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova creată împreună cu Franța și România. Ea subliniat angajamentul Uniunii Europene de a susține țara noastră în a deveni parte a familiei europene:

”Ca o consecință a războiului de agresiune al Rusiei, Moldova se confruntă cu crize multiple. Rusia încearcă să destabilizeze Rep. Moldova prin răspândirea de dezinformare și frică. Procesul actual de reforme inițiat de președinta Maia Sandu și guvernul de la Chișinău va consolida reziliența țării și va îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor. Reformele vor ajuta la îndeplinirea criteriilor de aderare. Suntem aici să vă susținem așa cum se întâmplă în orice familie ”, a precizat Anna Luhrmann.

Un grup de ministre și secretare pentru afaceri europene din mai multe state membre UE s-au reunit astăzi la Chișinău și au transmis un puternic mesaj de susținere Republicii Moldova

Conflictele sunt mai bine rezolvate dacă sunt mediate de femei, a menționat ministra de Externe a Liechtenstein, Dominique Hasler, care de asemenea a subliniat că țara sa este solidară cu Ucraina și R.Moldova în fața agresiunii Ruse.

De la accederea în UE, în 2004 Produsul intern Burt pe cap de locuitor a crescut de cinci ori în Lituania, a menționat vice-ministra de Externe de la Vilnius, Jovita Neliupsiene. Ea și-a manifestat speranța că Rep. Moldova va începe negocierile de integrare până la sfârșitul acestui an.

”Rep. Moldova este o victimă colaterală a cestui război dar de asemenea și o țintă. Un alt lucru pe care trebuie să îl facem împreună este să combatem această dezinformare. Mesajele noastre de azi este foarte clar și anume că Moldova este parte a Europei și a familiei europene. Sper de asemenea că negocierile de aderare vor începe până la sfârșitul acestui an”, a menționat Jovita Neliupsiene.

România este un susținător puternic al Rep. Moldova, a menționat Secretarul general al Ministerului de Externe al României, Mihaela Cămărășan.

”Prezența noastră aici este de a reitera susținerea și solidaritatea noastră comună cu noul guvern al Rep. Moldova în acest context dificil. Unul din obiectivele vizitei de astăzi este să reiterăm susținerea Rep. Moldova pe calea integrării europene. Al doilea este de a sublinia rolul și contribuția femeilor  în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina”, a precizat Mihaela Cămărășan.

Securitatea Ucrainei și a Rep. Moldova și integrarea lor în Uniunea Europeană reprezintă prioritățile președinției Suediei a Uniunii Europene, a menționat ministra Afacerilor Externe a acestei țări, Jessika Roswall.

”Stabilitatea și reziliența Moldovei vor rămâne prioritare pe agenda UE ăe parcursul președinției Suediei. Războiul brutal și ilegal al Rusiei în Ucraina ne- afectat pe toți. Democrație, pacea și prosperitatea sunt sub atac. Invazia are consecințe serioase asupra femeilor și fetelor. Suedia este un partener mândru pentru Rep. Moldova și susținem pe deplin statutul de candidat și integrarea în UE, susținem toate reformele și felul în care Rep. Modlova gestionează efectele războiului Federației Ruse”, a spus Jessika Roswall.

Delegația, formată doar din femei ministre și secretare pentru afaceri europene, se va întâlni cu președinta Maia Sandu, precum și cu ministrul de Externe, Nicu Popescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău