Un grup de lucru intersectorial va fi instituit pentru a gestiona dinamica negativă a pandemiei

  • 06 Aprilie 2021 08:07
Un grup de lucru intersectorial va fi instituit pentru a gestiona dinamica negativă a pandemiei

Un grup de lucru intersectorial, în care vor intra reprezentanți ai tuturor ministerelor și agențiilor Guvernului care au tangență cu combaterea pandemiei, va fi instituit în cadrul Centrului unic de comandă a stării de urgență. Din acest grup vor face parte reprezentanți ai IGSU, MSMPS, MAI, ANSP, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Economiei și Infrastructurii, CNAS, CNAM, dar și consilierii prim-ministrului, care vor avea rolul de a putea gestiona orice dinamică negativă a pandemiei. Declarația a fost făcută de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență, transmite IPN.

În cadrul aceleiași ședințe, s-a convenit că membrii Centrului unic de comandă a stării de urgență se vor întruni cel puțin de două ori pe săptămână.

În altă ordine de idei, premierul interimar a spus că Moldova s-a apropiat de 50 de mii de persoane vaccinate. 98% din dozele de vaccin din primul rapel au fost folosite. Rezerva pentru cel de-al doilea rapel este depozitată la instituțiile de sănătate publică. Actualmente, autoritățile sunt în proces de asigurare a noilor loturi de vaccin pentru a asigura planul de vaccinare.

Aureliu Ciocoi a mai spus că a fost înregistrată cererea autorităților din orașul Bălți, prin care se solicită instalarea a șase corturi pentru desfășurarea testării rapide și o cerere din partea raionului Glodeni, care solicită o derogare de la norma generală, solicitându-se reluarea studiilor cu prezență fizică în școlile din raionul Glodeni, indiferent de codul roșu din raion. Lucru care i se pare inacceptabil.

Premierul afirmă că, potrivit informației MAI, peste 3000 de polițiști și 2500 de carabinieri au fost antrenați zilnic în asigurarea acțiunilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Pe parcursul orelor 23.00-05.00, au fost întocmite patru procese verbale, preponderent pentru pasageri.

Potrivit ministrului interimar, a fost necesară instituirea orei marțiale, nu pentru a limita drepturile cetățenilor, ci este o acțiune care vine să determine persoanele să nu abuzeze de întruniri în familie, cu prietenii și pentru a-i determina să se autoizoleze în case, lucru care va duce la diminuarea infectărilor cu COVID-19. Totodată, polițiștii spun că se confruntă cu o atitudine ostilă din partea cetățenilor în stațiile de troleibuze, atunci când ei încearcă să disciplineze îmbarcarea în mijloacele de transport public.

Potrivit Poliției de Frontieră, din momentul declanșării pandemiei, din martie 2020 până acum, granița de stat a fost traversată de 5 milioane de cetățeni ai țării, ceea ce demonstrează o mobilitate mare a cetățenilor Moldovei. Circa 120 de teste COVID-19 au fost depistate false, de la instituirea stării de urgență.

Starea de urgență în Republica Moldova se va încheia la 30 mai 2021.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău