Un grup de femei afgane, Navalnîi și fosta președinta interimară boliviană Anez, pe lista scurtă a premiului Saharov

  • 14 Octombrie 20:15
Un grup de femei afgane, Navalnîi și fosta președinta interimară boliviană Anez, pe lista scurtă a premiului Saharov

Parlamentul European (PE) a anunțat joi lista scurtă a candidaților la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, o distincție anuală acordată pentru a evidenția activitatea unor disidenți politici, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Europarlamentarii au votat ca pe această listă scurtă să se regăsească un grup de 11 femei afgane active pe plan social, opozantul rus Aleksei Navalnîi și fosta președinta interimară boliviană Jeanine Anez.

Cele 11 femei afgane au fost nominalizate pentru ''lupta lor curajoasă pentru egalitate și drepturile omului'', menționează PE într-un comunicat. Printre ele se regăsesc Shaharzad Akbar, șefa Comisiei independente afgane pentru drepturile omului, și Anisa Shaheed, jurnalistă la postul local TOLOnews.

Activistul rus anticorupție Aleksei Navalnîi este unul dintre cei mai proeminenți oponenți ai președintelui Vladimir Putin. El a supraviețuit anul trecut unei tentative de otrăvire și acum este în detenție.

Fosta președinta interimară boliviană Jeanine Anez se află de asemenea în detenție, din martie anul trecut, după ce a fost acuzată de terorism, răzvrătire și conspirație. Comunicatul PE o descrie drept un ''simbol al reprimării disidenților și lipsirii de un proces corect prin încălcarea statului de drept în America Latină''.

Conferința președinților Parlamentului European (președintele și liderii grupurilor politice) va desemna pe 20 octombrie câștigătorul, care pe 15 decembrie va primi premiul în cadrul unei ceremonii în hemiciclul PE la Strasbourg.

Acest premiu, creat în 1988 în memoria fizicianului rus disident politic Andrei Saharov, este decernat în fiecare an de PE unor persoane sau organizații care au avut "o contribuție excepțională la lupta pentru drepturile omului în lume", și are o valoare de 50.000 de euro.

Câștigătorii din ultimii ani au fost opoziția belarusă, dizidența uigură din China, opoziția venezueleană și două refugiate yazidi victime ale violenței grupării Statul Islamic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
6,31
Ploaie ușoară
Umiditate:88 %
Vint:1,34 m/s
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15
Fri
16

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău