Un grup de elevi din Rezina au inventat un robot care depistează furturile de apă

  • 11 Iunie 2018 11:30
Un grup de elevi din Rezina au inventat un robot care depistează furturile de apă

Un grup de adolescenți de la Clubul de robotică din cadrul Bibliotecii publice ”Mihai Eminescu” din Rezina au inventat un robot care depistează cheltuielile excesive de apă și fraudele comise de către consumatori, informează MOLDPRES.

Robotul inventat de adolescenți intră în țeavă și, dacă găsește o gaură, emite niște sunete, prin care anunță despre defect, pe urmă, după ce studiază gaura, o sudează. Totodată, robotul poate depista țevile prin care se fură apa. Acesta emite niște sunete, prin care anunță inginerii din care bloc și din ce apartament se fură apa.

Dispozitivul a fost prezentat în cadrul celei de-a doua ediții a concursului Robo Liga Roboților, organizat de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, cu susținerea programului Novateca, la care au participat 12 echipe de robotică din mai multe raioane ale țării.

Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, scopul concursului este de a încuraja interesul copiilor și adolescenților pentru programare, robotică și științele stem (tehnologii, inginerie, matematică).

Cupa pentru respectarea valorilor fundamentale a fost obținută de Biblioteca publică din satul Izbiște, Criuleni, iar cupa pentru cel mai bun proiect - Biblioteca publică raională din Fălești. Biblioteca publică din Gălești, Strășeni, a luat cupa pentru designul robotului, iar Biblioteca publică raională ”Mihai Eminescu” din Rezina – cupa pentru robotul în misiune. Ceilalți concurenți s-au ales cu certificate de participare și cu medalia ”Robo Liga Bibliotecilor 2018”.

Pentru a răspunde cererii educaționale crescânde în domeniul științei și ingineriei, începând cu 2016, cu susținerea programului Novateca, 19 cluburi de robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, bibliotecile din Ialoveni, Fălești, Telenești, Rezina, Căușeni, Ungheni, Cahul, Drochia, Chișinău, Orhei, Glodeni, Voinova, Gălești, Drujba, Râșcova, Izbiște, Cricova, Molovata Nouă au fost echipate cu seturi de robotică și oferă acces public tinerilor pasionați de programare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău