Un general polonez afirmă că avioane ale țării sale ar putea transporta arme nucleare

  • 06 Octombrie 2022 13:24
Un general polonez afirmă că avioane ale țării sale ar putea transporta arme nucleare

Generalul Roman Polko, șeful interimar al Cabinetului de Securitate Națională al Poloniei, a comentat joi unele declarații ale președintelui Andrzej Duda privind posibilitatea de a instala arme nucleare în țara sa și a afirmat că astfel de arme "ar putea fi transportate de avioane poloneze", transmite EFE.

Într-un interviu publicat pe un portal de informații, al cărui nume nu este menționat de EFE, Polko s-a referit la afirmația lui Duda conform căreia Varșovia "a discutat cu Statele Unite" pentru a cere instalarea de arme nucleare ale acestei țări pe teritoriu polonez și a spus că "cel mai bine este să vorbești clar".

"Au fost declarații de descurajare", care "nu au agravat situația", a explicat generalul polonez. "În plus, după cum am putut constata, politica de negociere a (președintelui francez Emmanuel) Macron și (a cancelarului german Olaf) Scholz nu a avut efect. Merită să ne amintim lipsa de eficiență a politicii occidentale față de Rusia (președintelui Vladimir) Putin în 2014", a insistat Polko.

Într-un interviu publicat miercuri de presa poloneză, președintele Duda a declarat că "marea problemă a Poloniei este că nu are arme nucleare" și că "nu există posibilitatea să le avem în mâinile noastre în viitorul apropiat".

"Însă există o șansă potențială de a participa la Nuclear Sharing. Am vorbit cu liderii americani dacă Statele Unite ar putea lua în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis", a concluzionat Duda.

"Nuclear Sharing" se referă la transferul de arme nucleare dintr-o țară către o altă țară aliată pentru a contribui la apărarea acesteia din urmă, formulă luată în calcul în NATO și care a fost aplicată până în prezent doar de SUA, care au amplasat rachete nucleare în Turcia, Germania, Belgia, Italia și Țările de Jos, scrie AGERPRES.

Duda a precizat în declarațiile sale că "participarea la un program de acest tip nu implică deținerea de arme nucleare" de către țara participantă și că această chestiune "trebuie gândită pe termen lung, însă Polonia trebuie să-și întărească securitatea".

La rândul său, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ), Jaroslaw Kaczynski, și-a exprimat "sprijinul deplin" cu privire la această idee și a afirmat în martie că i-ar plăcea ca Polonia să aibă arme nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău