Un general GRU a coordonat la Londra operațiunea de otrăvire în cazul Skripal, dezvăluie o anchetă mass-media

  • 29 Iunie 2019 19:56
Un general GRU a coordonat la Londra operațiunea de otrăvire în cazul Skripal, dezvăluie o anchetă mass-media

Operațiunea de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal anul trecut, la Salisbury, în Marea Britanie, a fost condusă, de la Londra, de un ofițer cu grad înalt în serviciul de informații al armatei ruse (GRU), relevă o anchetă independentă, potrivit AFP.

Site-ul de investigații Bellingcat a anunțat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a întreprins, împreună cu BBC, o anchetă care îi permite să afirme că operațiunea a fost condusă de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev.

Potrivit Bellingcat, acesta se găsea în Marea Britanie în momentul atentatului împotriva lui Skripal, după cum fusese prezent în Bulgaria în 2015, când un vânzător de arme local a fost otrăvit, cu aceleași simptome.

BBC și Bellingcat au putut vedea deplasările și comunicațiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartelă neînregistrată care 'nu lasă în mod normal urmele lăsate de numerele normale'.

Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp și Telegram pentru a comunica atât cu cei doi agenți ruși prezenți la Salisbury - care fuseseră arestați de poliție și susținuseră că erau simpli turiști -, cât și cu comandamentul său din Moscova.

'Participarea unui general-maior arată importanța dată acestei operațiuni', a scris Bellingcat pe site-ul său.

Serviciul în limbă rusă al BBC a indicat, la rândul său, că Sergheiev și soția sa dăduseră ca adresă, în documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU.

Această anchetă ilustrează modul de coordonare a operațiunilor GRU în străinătate, 'cu un ofițer superior care comunică cu Moscova și comunică foarte puțin sau deloc cu executanții, care au deja instrucțiunile', scrie Bellingat, care afirmă că a obținut 'probe despre alte operațiuni internaționale purtate de aceeași echipă, ceea ce arată un model stabil al operațiunilor GRU'.

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au supraviețuit și trăiesc acum ascunși, menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău