Un gazoduct și un cablu de telecomunicații, distruse în Marea Baltică. Finlanda bănuiește un act de sabotaj

  • 11 Octombrie 2023 09:06
Un gazoduct și un cablu de telecomunicații, distruse în Marea Baltică. Finlanda bănuiește un act de sabotaj

Un gazoduct și un cablu de telecomunicații care conectează ambele Finlanda și Estonia prin Marea Baltică au fost avariate, a anunțat marți președintele finlandez Sauli Niinisto, potrivit agențiilor Reuters și AFP.

Președintele a precizat că locul avariei a fost identificat și că aceasta a rezultat probabil în urma unei "activități externe". "Am discutat astăzi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. NATO este pregătită să asiste investigațiile", a adăugat Sauli Niinisto.

NATO împărtășește informații privind deteriorarea infrastructurii subacvatice dintre Estonia și Finlanda și este pregătită să sprijine aliații în cauză, a confirmat marți secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Anchetatorii cred că o conductă de gaz submarină care leagă Finlanda și Estonia ar fi putut fi avariată în mod deliberat, a informat marți cotidianul finlandez Iltalehti, citând surse de securitate finlandeze, scrie Reuters.

Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Operatorul finlandez al conductei, compania Gasgrid, estimează că reparațiile vor dura mai multe luni.

"Scăderea presiunii în conductă a fost destul de rapidă, ceea ce poate indica faptul că nu este o avarie minoră. Dar cauza încă nu este clară", a declarat pentru Reuters un responsabil din sectorul energetic ce are cunoștință de acest caz.

Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo și cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf față de care Finlanda se situează la nord și Estonia la sud și continuă către est până pe țărmul orașului rus Sankt Petersburg.

Vecinii nordici și baltici au oferit și asistență

„Suedia este alături de colegii noștri nordico-baltici și este gata să ofere orice ajutor în ceea ce privește deteriorarea infrastructurii submarine dintre Finlanda și Estonia”, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

Președintele Letoniei, Edgard Rinkevics, și-a exprimat „solidaritatea și sprijinul” Finlandei și Estoniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău