Un funcționar, condamnat ilegal, în urma unui flagrant organizat, va fi despăgubit din bani publici cu aproape jumătate de milion de lei (anticoruptie.md)

  • 09 Iunie 2020 11:50
Un funcționar, condamnat ilegal, în urma unui flagrant organizat, va fi despăgubit din bani publici cu aproape jumătate de milion de lei (anticoruptie.md)

Un fost funcționar public, care a stat în închisoare aproape doi ani, fiind condamnat în baza unei înscenări de luare de mită, a câștigat bătălia cu statul. El va fi despăgubit, pentru detenție ilegală, cu aproape jumătate de milion de lei. Nici unul dintre ofițerii CNA, procurorii anticorupție și judecătorii care au orchestrat și judecat cazul acestui funcționar, în baza unor probe falsificate, nu au fost cercetați pentru abuzurile comise, scrie anticoruptie.md

Curtea Supremă de Justiție a pus punct, la 3 iunie curent, în cauza civilă inițiată de Igor Savin împotriva Ministerului Justiției, în temeiul Legii nr. 1545 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești, urmând să primească suma de 467 mii de lei sub formă de prejudiciu moral și material, inclusiv pentru salariul ratat.

În 2011, Igor Savin, angajat al Serviciului control financiar și revizie din subordinea Ministerului Finanțelor, descoperise, în cadrul unui control, nereguli în gestionarea banilor publici la Întreprinderea Municipală  Gospodăria Comunal-Locativă Cahul. În timpul controlului, șeful întreprinderii din Cahul i-ar fi propus mită, pe care însă Savin a refuzat-o. După aceasta, fostul  funcționar afirmă că au urmat o serie de amenințări ca, într-un final, să-i fie înscenat un caz de luare de mită de către ofițerii CCCEC, actualmente CNA: „Au fost depistate mai multe încălcări, cele mai multe la cariera de nisip. Proceduri de achiziții publice care nu se făceau. Ei făceau ce voiau cu banii publici. Au încercat să mă cumpere, mi-au pus niște bani pe masă. În data de 4 martie 2011, directorul, jucând teatru, mi-a spus, că mi-a pus în geantă 1000 de euro. N-am reușit să intru bine în birou – în câteva minute au intrat reprezentanții CCCEC, actualul CNA, au găsit bani în niște cărți pe care le-am cumpărat de la piața din Cahul. Cine mi le-a pus, nu știu, pot doar să presupun”, ne-a declarat Igor Savin. 

Mai multe detalii pe anticoruptie.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău