Un francez, arestat la Moscova este suspendat că aduna informații militare

  • 07 Iunie 16:46
Un francez, arestat la Moscova este suspendat că aduna informații militare

Rusia a anunțat că îl va prezenta vineri în fața unui judecător pe cetățeanul francez Laurent Vinatier, care lucrează pentru un ONG elvețian pentru soluționarea conflictelor și care a fost arestat cu o zi înainte la Moscova, caz care intervine în plină agravare a tensiunilor ruso-franceze, informează AFP, relatează Agerpres.

Laurent Vinatier este suspectat că a adunat ilegal informații asupra activităților militare ale Rusiei, însă la acest stadiu este urmărit oficial pentru că a încălcat o lege asupra "agenților străinătății" folosită de Moscova pentru a-și reprima detractorii, delict pasibil de cinci ani de închisoare.

Însă limbajul anchetatorilor, care vorbesc despre "o colectare țintită de informații în domeniul activităților militare și militaro-tehnice ale Rusiei", lasă să se întrevadă urmăriri și mai grave.

Informațiile pe care Laurent Vinatier le-ar fi adunat, "dacă sunt obținute de surse străine, ar putea fi utilizate împotriva securității statului" rus, a afirmat aceeași sursă, fără alte precizări.

Potrivit unor surse ale AFP, Vinatier, născut în 1976, lucra de ani buni asupra conflictului dintre Rusia și Ucraina, în cadrul unor discrete eforturi diplomatice în paralel cu ale statelor. Angajatorul acestui francez, ONG-ul elvețian Centrul pentru dialog umanitar, a cerut joi "eliberarea" colaboratorului său.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara la televiziunea franceză că "în niciun caz acesta nu era cineva ce lucra, ce lucrează pentru Franța" și că Laurent Vinatier lucra pentru un ONG elvețian "care face diplomație".

"El va primi toate protecțiile consulare care se impun într-un astfel de caz. Însă eu aș vrea să restabilesc adevărul în fața intoxicațiilor care pot fi auzite", a adăugat Macron.

Arestarea acestui francez intervine în plină escaladare a tensiunilor ruso-franceze privind războiul din Ucraina.

Franța se străduiește să își convingă aliații să trimită instructori militari în această țară pentru a forma trupele ucrainene, în dificultate în fața forțelor Moscovei. De asemenea, Macron a evocat trimiterea de trupe, suscitând furia Kremlinului și noi amenințări cu escaladarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău