Un fost ofițer Wagner va depune mărturie la Curtea Penală Internațională

  • 19 Decembrie 2023 11:04
Un fost ofițer Wagner va depune mărturie la Curtea Penală Internațională

Un fost ofițer din grupul Wagner va da o declarație în fața Curții Penale Internaționale de la Haga cu privire la „atrocitățile comise împotriva civililor în Ucraina", ceea ce constituie o premieră majoră, potrivit cotidianului Het Nieuwsblad, scrie digi24.ro.

Igor Salikov are 60 de ani și se află deja în Olanda. Bărbatul a declarat într-un interviu la televiziune că a lucrat ca militar timp de 25 de ani. A început în armata rusă înainte de a se alătura grupului Wagner. A activat în Ucraina de la anexarea Crimeei, în 2014. I-am sprijinit pe așa-numiții separatiști de acolo și am fost martor la o campanie de propagandă bine gândită", a declarat el.

Am asistat la atrocități comise împotriva civililor. Știu de unde vin ordinele", a mărturisit Igor Salikov.  Aceste atrocități includ, de exemplu, răpirea copiilor și ducerea lor în Belarus. Alte crime au vizat prizonierii de război. Potrivit fostului ofițer, aceștia au fost maltratați și executați. De atunci, el și-a pierdut încrederea în cauza rusă".

Salikov urma să fie judecat de Curtea Marțială din Rusia, după ce a refuzat să execute ucraineni anul trecut.

El a depus deja o declarație scrisă la Haga. În ea, a explicat că ordinele au venit fie de la Ministerul Apărării de la Moscova, fie direct de la cabinetul lui Vladimir Putin.

El vorbește și despre Crimeea: Am participat fără să știm la o lovitură de stat în Ucraina, condusă de Rusia. Am crezut că în Ucraina a avut loc o renaștere naționalistă cu aspect fascist. Mormintele bunicilor noștri ar fi fost vandalizate cu svastici. Dar, după doi ani acolo, mi-am dat seama că nimic din toate acestea nu era adevărat", mărturisește rusul, scrie news.ro.

Acum Salikov vrea să depună și o mărturie verbală despre ceea ce a văzut în Ucraina. El speră că mărturia sa va oferi Curții Penale Internaționale cea mai bună înțelegere posibilă a modului în care funcționează lanțul de comandă rusesc.

În ceea ce privește riscul pe care și-l asumă prin mărturie, Igor Salikov este conștient că își pune viața în pericol. Dar este ceea ce am făcut toată viața mea", a spus bărbatul care a fugit din Rusia.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău