Un fost judecător din Republica Moldova, condamnat la închisoare cu suspendare

  • 15 Martie 13:47
Un fost judecător din Republica Moldova, condamnat la închisoare cu suspendare

Un fost judecător din Moldova a fost condamnat la cinci ani de pușcărie cu suspendare pentru trafic de influență. În același dosar penal, la închisoare cu suspendare a fost condamnat și intermediarul acestuia. Sentința a fost pronunțată joi, 14 martie, de magistrații de la Judecătoria Hâncești.

Cauza penală respectivă a fost pornită în martie 2021 de Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, judecătorul a pretins 15.000 de dolari de la un agent economic pentru a influența colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil, acesta fiind reținut în momentul primirii celei de-a doua tranșe din suma inițial pretinsă, în total fiind primiți 11.000 de dolari.

Într-un alt episod, susținând că are influență asupra procurorilor, magistratul a pretins de la conducătorul aceleiași companii 1000 de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal care ar avantaja interesele respectivului agent economic. Magistratul a fost reținut în flagrant împreună cu cel care i-a oferit banii. Ambii au fost puși sub învinuite pentru două episoade de trafic de influență.

Urmărirea penală a durat 2,5 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 2 ani, inculpații nerecunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate.

Astfel, prin sentință din 14 martie 2024, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de trafic de influență, stabilindu-i judecătorului o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de 4 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani din momentul executării pedepsei principale.

Cel de-al doilea inculpat s-a ales cu pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare pe un termen de 4 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani din momentul executării pedepsei principale.

Banii au fost confiscați în folosul statului.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, scrie Jurnal.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău