Un fost diplomat american a fost arestat în Rusia pentru „marijuana și ulei de canabis”, în contextul unor relații Moscova-Washington foarte tensionate. Cum explică americanul stuația

  • 27 Ianuarie 2022 15:02
Un fost diplomat american a fost arestat în Rusia pentru „marijuana și ulei de canabis”, în contextul unor relații Moscova-Washington foarte tensionate. Cum explică americanul stuația

Un fost diplomat american a fost arestat în Rusia pentru contrabandă cu droguri, au anunțat joi autoritățile ruse, în condițiile în care între Moscova și Washington există dispute de lungă durată privind legitimitatea încarcerării unor cetățeni ruși și americani, relatează AFP.

„Anchetatorii continuă să lucreze la dosarul penal vizându-l pe cetățeanul american Marc Vogel. Fostul diplomat american este acuzat de contrabandă și posesie de droguri”, a indicat Ministerul de Interne rus într-un comunicat.

Potrivit autorităților ruse, Marc Vogel a fost arestat de agenți vamali la sosirea pe aeroportul Șeremetievo din Moscova împreună cu soția sa, după o cursă care venea de la New York.

„La controlul vamal, în bagajele lui au fost descoperite marijuana și ulei de canabis”, afirmă ministerul, potrivit căruia drogurile erau „ascunse în cutii pentru lentilele de contact” și în „cartușe de țigări electronice”.

Americanul a fost reținut și plasat în arest, fiind acuzat de „contrabandă de stupefiante” și „posesie de droguri în cantitate mare”, două acuzații pentru care riscă circa 20 de ani de închisoare în Rusia, potrivit Interfax.

Deși Ministerul de Interne rus nu precizează data la care Marc Vogel a fost reținut, media ruse informează că incidentul a avut loc în august 2021 și că fostul diplomat se afla în posesia a 11 grame de marijuana și a 8 grame de ulei de canabis.

Potrivit Interfax, Vogel, care lucra ca profesor la o școală din Moscova, insistă că marijuana era medicală și că îi fusese prescrisă în SUA după o operație la coloană.

Rusia nu recunoaște utilizarea în scopuri medicale a acestor droguri, iar americanul afirmă că nu știa despre acest aspect.

Suspectul – notează Ministerul de Interne rus – a fost anterior angajat al Ambasadei SUA la Moscova și a beneficiat de imunitate diplomatică până în mai 2021.

Mai mulți cetățeni americani sunt deținuți în prezent în închisori din Rusia și invers, în condițiile în care relațiile dintre Washington și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel pe fondul crizei legate de Ucraina.

Rusia a vorbit în trecut despre posibilitatea negocierii unui schimb de deținuți cu SUA, dorind eliberarea traficantului de arme rus Viktor Bout și a lui Konstantin Iaroșenko, pilot condamnat în Statele Unite pentru trafic de cocaină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău