Un fost candidat solicită suspendarea procedurii de selectare a procurorului general

  • 27 Noiembrie 2019 08:04
Un fost candidat solicită suspendarea procedurii de selectare a procurorului general

Serghei Perju, participant la preselecția candidaților pentru funcția de procuror general, consideră că rezultatul a fost viciat și este nelegal, motiv pentru care a înaintat câteva contestații.

Acesta solicită suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluționarea contestației și a sesizărilor pe care le-a înaintat și până la pronunțarea asupra legalității hotărârii privind rezultatele finale ale concursului în baza contestației, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Serghei Perju menționează că, prin hotărârea din data de 29 octombrie a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, au fost aleși patru candidați în vederea selecției candidatului pentru ocuparea funcției de procuror general. În opinia sa, „această hotărâre cuprinzând rezultatul preselecției a fost viciată și este nelegală”. În acest sens a fost înaintată o contestație, la care ex-candidatul spune, că nu a primit răspuns, deși s-a adresat atât noului ministru al justiției, cât și Consiliului Superior al Procurorilor.

„Am luat act din informațiile disponibile în spațiul public că există mai multe astfel de contestații, formulate și de alți participanți la procedura de preselecție, contestații cărora de asemenea nu li s-a dat curs conform prevederilor legale. Consider că alegerea procurorului general este un proces care implică transparență, obiectivitate, imparțialitate și legalitate, astfel încât să conducă în mod real la clădirea unui sistem judiciar independent, eficient, european, principii care sunt grav încălcate în cazul de față”, mai menționează Serghei Perju.

Cei patru candidați, preselectați dintre cei 16 admiși la concursul pentru funcția de procuror general, sunt Oleg Crâșmaru, ofițer superior de urmărire penală la Centrul Național Anticorupție, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, procuror, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale, și Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general și fost deputat din partea Partidului Democrat.

Aceștia au fost admiși pentru proba interviului, care urmează să fie desfășurată de Consiliul Superior al Procurorilor în data de 28 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău