Un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsări domestice a fost confirmat într-o localitate din raionul Telenești

  • 24 Ianuarie 2022 12:03
Un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsări domestice a fost confirmat într-o localitate din raionul Telenești

A fost confirmat un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsări domestice din satul satul Hirișeni, r-ul Telenești.

Pe data de 21.01.2022, Departamentul virusologie specială al Institutului Zooprofilactic și experimental din Italia (laboratorul internațional de referință al OIE și UE), prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului Gripei Aviare subtipul H5N1, în probele recoltate de la păsări domestice, din satul satul Hirișeni, r-ul Telenești.
 
Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.
Pe date de 22.01.2021 a fost întrunită în regim de urgență Comisia antiepizootică excepționale Telenești, care aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi despre apariția focarului de Gripă Aviară pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.
Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului dat, vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor Hotărîrii guvernului 645/ 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
 
De la debutul anului 2022, au fost notificate în regiune peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.
 
Având în vedere interesul protejării aviculturii din Republica Moldova, ANSA a solicitat sprijinul președintelui Asociație Avicultorilor din Moldova, în vederea informării crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.
La fel, solicităm proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.
 
Agenția solicită proprietarilor de păsări, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor păsări sălbatice, se arată în comunicat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău