Un film despre foametea organizată în Uniunea Sovietică prezentat studenților de la ASEM

  • 20 Mai 2022 09:21
Un film despre foametea organizată în Uniunea Sovietică prezentat studenților de la ASEM

Filmul „Domnul Jones” al regizoarei poloneze Agnieszka Holland, care relatează despre foametea din Ucraina în anii 1930, a fost prezentat la ASEM, în cadrul zilelor Filmului și Culturii Europene.

“Săptămâna aceasta am proiectat mai multe filme care țin să promoveze cultura și valorile europene. Am prezentat filmul românesc Indalghe, am vizionat împreună cu studenții filmul Domnul Jones. La eveniment au participat oficialități din cadrul Ambasadei Poloniei și Ambasadei Ucrainei, care au vorbit despre unele momente comune din trecutul celor două țări și au făcut unele paralele privind realitățile actuale”, a menționat Marina Popa, coordonatoarea EURO-clubului ASEM.

E foarte bine ca studenții, viitorii economiști, să cunoască cât mai multe din istoria statelor, mai ales a celor post-sovietice, susține Decanul Facultății Relații Economice internaționale, Larisa Dodu-Gugea, care a menționat că acest film ne ajută și nouă, celor din Republica Moldova, să ne cunoaștem mai bine propriul trecut: „Studenții au avut posibilitatea să vizioneze acest film, care relatează despre trecutul Uniunii Sovietice. Din păcate, sau poate din fericire, tânăra generație cunoaște mai puține despre acest trecut tragic. I-a șocat, chiar și pe noi, care cunoaștem mai multe din istorie, din povestirile părinților, buneilor, despre acele realități ce au avut loc și la noi”, a menționat Larisa Dodu-Gugea.

Filmul “Domnul Jones” relatează realitățile crude din Uniunea Sovietică, în anii regimului stalinist. Un tânăr jurnalist din Marea Britanie care vine în statul sovietic pentru a se documenta  despre realizările socialismului, descoperă cum milioane de oameni mor de foametea organizată. Adevărul a ajuns la opinia publică internațională cu prețul unui mare efort și curaj din partea sa.

Sinceră să fiu, după un astfel de film rămâi chiar fără cuvinte. Toți studenții au fost foarte  captivați chiar de la primele secvențe derulate pe ecran. Mesajul este unul brutal, dar redă realitatea așa cum a fost. În era falselor știri și a mass-media corupte, mesajul acestui film este unul extrem de actual”, a spus Beatrice Cazacu, studenta anului I la ASEM.

Filmul „Domnul Jones” a fost proiectat cu suportul Institutului Polonez de la București, care organizează mai multe activități la Chișinău, a menționat coordonatoarea de proiect, Mirela Lazăr: „Prezentarea filmului regizoarei poloneze Agnieszka Holland, „Domnul Jones”, după scenariul jurnalistei ucrainene Andrea Chalupa, la facultatea de Relații Economie Internaționale ASEM,  a avut loc în cadrul Festivalului de Film European. Am prezentat acest film și la București și îl vom mai prezenta și în alte orașe din România. Dar ziua de 18 mai, în care a avut loc evenimentul de la Chișinău, este una cu încărcătură istorică deosebită pentru Polonia și Ucraina – cu 30 de ani în urmă, în această zi, a fost încheiat tratatul de prietenie și colaborare dintre Polonia și Ucraina. În prezent căutăm parteneri pentru organizarea altor proiecții ale filmului „Domnul Jones”, la Chișinău, sau în alte orașe ale Republicii Moldova, pentru a-l demonstra într-un cadru mai larg.

În ceea ce privește evenimentele Institutul Polonez de la București  în Republica Moldova, încercăm să fim cât mai prezenți și acolo, Republica Moldova este practic a doua țară în care activăm și în care încercăm să promovăm cultura poloneză. Spre exemplu, am avut de curând câteva ateliere de gătit bucate tradiționale poloneze și ucrainene, susținute de un român de origine, stabilit în Polonia, care a câștigat titlul de bucătar-chef. Despre următoarele activități, cei interesați pot afla din canalele noastre media – site-ul Institutului, pagina FB ”, a menționat Mirela Lazăr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău