Un fermier din UK avea pe terenul său un mozaic din perioada romană. Descoperirea a fost făcută de fiul lui, în timp ce săpa pe câmp

  • 25 Noiembrie 11:32
Un fermier din UK avea pe terenul său un mozaic din perioada romană. Descoperirea a fost făcută de fiul lui, în timp ce săpa pe câmp

Un mozaic din perioada romană, reprezentând una dintre cele mai faimoase bătălii din Războiul Troian, a fost descoperit pe câmpul unui fermier din Marea Britanie.

Artefactul a fost găsit în timpul excavațiilor la un complex, alcătuit dintr-o vilă și mai multe dependințe, datând din secolul al III-lea sau al IV-lea d. Hr., a precizat Historic England, o organizație care se ocupă cu conservarea monumentelor și artefactelor istorice, relatează DPA, citată de Agerpres.

Mozaicul înfățișează o scenă din „Iliada” lui Homer, lupta epică dintre eroul grec Ahile și cel troian Hector, încheiată cu moartea celui din urmă.

Potrivit experților, mozaicul, unul dintre puținele de acest fel din Europa, a făcut parte din pardoseala unei zone de divertisment sau de luat masa a vilei. Complexul, susțin aceștia, ar fi putut aparține unei persoane bogate din perioada romană târzie.

Situl, aflat în comitatul Rutland (centru), a fost descoperit în timpul lockdown-ului de anul trecut de către Jim Irvine, al cărui tată, Brian Naylor, deține terenul.

Irvine a anunțat apoi autoritățile, iar arheologi ai Universității din Leicester au demarat săpăturile în zonă.

„Descoperirea unor obiecte de ceramică neobișnuite pe câmp mi-a stârnit interesul și m-a determinat să fac cercetări suplimentare”, a povestit Jim Irvine.

Arheologii au excavat ulterior rămășițele mozaicului, cu o lungime de 11 metri și o lățime de circa 7 metri.

Daunele provocate de incendii și spărturile din mozaic indică o reutilizare ulterioară a sitului după ce acesta a căzut în ruină. Rămășițe umane au fost descoperite, de asemenea, în molozul care acoperea mozaicul, acestea fiind probabil îngropate după ce complexul nu a mai fost demult locuit.

Vechimea rămășițelor, deși mai recente decât mozaicul, nu este în prezent cunoscută, însă sugerează că a existat o perioadă - la sfârșitul perioadei romane sau în Evul Mediu timpuriu - când vila a fost din nou folosită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
3
Wed
3
Thu
6

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău