Un expert în probleme nucleare avertizează asupra expunerii trupelor ruse la doze mari de radiații

  • 01 Aprilie 2022 17:30
Un expert în probleme nucleare avertizează asupra expunerii trupelor ruse la doze mari de radiații

Soldații ruși care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobâl și a zonei de excludere de 30 de km care înconjoară situl dezafectat au fost expuși unor niveluri de radiații "peste cele admise de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA)", potrivit consultantului de mediu și expert în probleme nucleare Carlos Bravo, citat de EFE.

Trupele ruse "au transferat în scris personalului ucrainean controlul centralei și au trimis două convoaie de militari în Belarus", a afirmat fostul șef al campaniilor Greenpeace împotriva pericolului reprezentat de energia nucleară, confirmând retragerea parțială a soldaților ruși din zonă.

Expertul a explicat pentru EFE că trupele care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobâl în primele zile ale invaziei au fost expuse unor niveluri foarte mari de radiații pentru că au răscolit pământul contaminat pentru a săpa tranșee "fără niciun fel de minimă protecție", transmite Agerpres.

Locul acestor lucrări este așa-numita Pădure Roșie de lângă Cernobâl, unde arborii s-au uscat imediat din cauza dozelor uriașe de radiații emise de reactorul avariat de la centrala nucleară în urma catastrofei din 1986, care au contaminat zone din Belarus, Rusia, Europa și s-au răspândit în întreaga lume.

Particulele radioactive după accidentul de la 26 aprilie 1986 s-au depus aleatoriu, deci unele zone sunt mai poluate decât altele, explică Bravo.

Chiar dacă nivelul de radiații la care soldații ruși au fost expuși nu a fost comunicat, acesta "trebuie să fie ridicat" și probabil că ei vor începe să prezinte tulburări și simptome care apar în urma expunerii externe și a inhalării de particule radioactive.

Radiobiologia, care studiază efectele radiațiilor asupra sănătății, are o axiomă care stipulează că "orice doză de radiații, oricât de mică, poate provoca cancer", a mai spus Bravo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău