Un expert al OMS în misiune la Wuhan pune la îndoială informațiile serviciilor secrete americane asupra coronavirusului

  • 10 Februarie 10:25
Un expert al OMS în misiune la Wuhan pune la îndoială informațiile serviciilor secrete americane asupra coronavirusului

Unul dintre experții Organizației Mondiale a Sănătății aflați în misiune în orașul Wuhan din China pentru a investiga originile SARS-CoV-2 a pus la îndoială miercuri fiabilitatea informațiilor serviciilor secrete americane privind pandemia, după critici ale Washingtonului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Să nu aveți prea mare încredere în informațiile serviciilor secrete americane", care, "sincer", "sunt eronate în numeroase aspecte", a scris Peter Daszak pe Twitter în ultima zi a vizitei sale în China.

Expertul a reacționat la declarații ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a părut să se distanțeze cu o zi în urmă de primele concluzii ale specialiștii OMS.

După o misiune de patru săptămâni la Wuhan, care a fost o perioadă epicentrul pandemiei, specialiștii străini din această delegație au spus marți că nu au putut identifica originile COVID-19, care continuă să se răspândească în lume.

Experții OMS au precizat totuși că este "extrem de improbabilă" ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al orașului, o teorie susținută un timp de SUA.

Administrația republicană a fostului președinte Donald Trump a acuzat astfel Institutul de Virusologie din Wuhan că a lăsat să scape virusul, intenționat sau nu.

France Presse notează că expertul Peter Daszak este președintele EcoHealth Alliance, o asociație cu sediul în SUA și specializată în prevenirea bolilor, care a colaborat cu acest institut de virusologie în anumite proiecte.

Noua administrație democrată a lui Joe Biden s-a distanțat marți de teoria unei scăpări dintr-un laborator, apărată în special de fostul secretar de stat american Mike Pompeo.

Totuși, administrația americană a primit cu scepticism primele concluzii ale experților OMS și a făcut apel ca ele să fie verificate de serviciile americane.

"În loc să sărim la concluzii care pot fi motivate de orice altceva decât de știință, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce știința, iar concluziile noastre se vor baza pe asta", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price. "Susținem pe deplin această anchetă", a adăugat el.

Mike Pompeo a acuzat Beijingul că a ascuns numărul real al bolnavilor de COVID-19. Fostul secretar de stat nu a exclus în totalitate ipoteza unei răspândiri deliberate a virusului de către China

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,35
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău