Un emisar chinez de rang înalt va efectua vizite în Ucraina și Rusia într-o misiune de „pace''

  • 15 Mai 2023 13:45
Un emisar chinez de rang înalt va efectua vizite în Ucraina și Rusia într-o misiune de „pace''

Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice din 2019 și fost ambasador în Rusia, Li Hui, începe luni, 15 mai, un turneu în Ucraina, în Rusia și în alte orașe europene în cadrul unei călătorii despre care Beijingul afirmă că urmărește să discute o „reglementare politică" a crizei ucrainene, relatează Agerpres.

Li Hui urmează să efectueze vizite și în Polonia, Franța și Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunțat Ministerul de Externe chinez vineri, fără să ofere un calendar detaliat.

"Această vizită este o dovadă a eforturilor Chinei de a promova discuțiile de pace și demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei față de pace", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă zilnice.

Li Hui - care vorbește fluent limba rusă - este oficialul chinez cu cel mai înalt rang care vizitează Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022, iar călătoria sa ar putea coincide cu începutul mult așteptatei contraofensive ucrainene pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia.

Această vizită intervine la câteva săptămâni după ce președintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii aprilie, în cadrul primelor discuții între cei doi lideri de la începutul războiului.

Zelenski a calificat această convorbire drept "lungă și semnificativă" într-o postare pe Twitter, în timp ce Xi a declarat că Beijingul se va concentra pe promovarea păcii, deși propunerile Chinei pentru a pune capăt conflictului au suscitat un anumit grad de scepticism în Occident, având în vedere legăturile acestei țări cu Rusia.

Cu toate acestea, mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au îndemnat pe Xi să discute cu Zelenski și să joace un rol mai intens pentru descurajarea acțiunilor Moscovei în cursul unei serii de vizite în capitala chineză începând cu luna martie.

Începând din februarie, Beijingul a promovat intens o inițiativă din 12 puncte pentru o soluționare politică a crizei ucrainene.

Dar acest plan, lansat la un an de la invazia Rusiei în Ucraina - la 24 februarie 2022 - reprezintă în mare parte o reiterare a liniilor anterioare ale Chinei cu privire la războiul din Ucraina. Beijingul a îndemnat ambele părți să accepte o detensionare graduală și a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare.

Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale în fața Rusiei și a declarat că dorește să recupereze fiecare centimetru din teritoriul ocupat anterior de Rusia. Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, iar din septembrie trecut a proclamat că a anexat alte patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk - în est, Herson și Zaporojie - în sud), pe care Moscova le numește de acum "pământ rusesc".

De la începutul războiului, China s-a abținut să condamne Moscova - aliatul său strategic - sau să califice acțiunile acesteia în Ucraina drept "invazie", suscitând critici din partea țărilor occidentale și a SUA, care au pus la îndoială credibilitatea Chinei ca potențial mediator al conflictului.

Oricare ar fi mesajul adus de Li, acesta va fi examinat cu atenție având în vedere neliniștea statelor occidentale față de întâlnirea din luna martie între președintele chinez Xi Jinping cu "prietenul său drag", omologul său rus Vladimir Putin și angajamentul celor două țări pentru un parteneriat "fără limite" cu trei luni înainte de invazia Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numește "operațiune militară specială".

Li și-a petrecut întreaga carieră diplomatică ocupându-se de Uniunea Sovietică, apoi de Rusia și statele care au apărut după destrămarea acesteia, de când s-a alăturat Departamentului pentru afaceri sovietice și est-europene din cadrul Ministerului de Externe chinez, în 1975, conform media ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău